Зашто Јагуар поново производи модел стар 50 година?

Агенције
Зашто Јагуар поново производи модел стар 50 година?

Јагуар је одлучио да најзад испуни планове које је ова компанија зацртала још 1963.

Британски произвођач тада је планирао да направи 18 примjерака модела Lightweight Е-Tupe који би у великој мjери био израђен од алуминијума.

У периоду 1963-64. произведено је 12 од предвиђених 18 аутомобила. Пола вијека касније, Јагуар наставља тамо гдје је стао 1964. и започиње процес ручне израде преосталих 6 возила.

Уочи почетка производње представљен је прототип под називом Car Zero Зеро, који ће имати премијеру у на изложби класичних и луксузних аутомобила у Пебл Бичу, у Калифорнији.

Након њега, Јагуар ће направити 6 најављених примерака, који ће изгледати потпуно исто као Car Zero. Сви аутомобили биће произведени по оригиналним спецификацијама које су коришћење 1964. за израду посљедњег од првобитних 12 Јагуара Lightweight Е-Tupe.

У компанији кажу да ће упркос напретку технологије који се догодио у посљедњих пола вијека користити материјале и технику производње из тог периода.

Обновљени класик израђиваће се у погону Browns Lane у Ковентрију, гдjе се правио и оригинални Е-Tupe, а за производњу је задужено ново Јагуарово Одjељења за специјалне операције.

Само захваљујући "шкољки" од алуминијума, Lightweight верзија била је лакша од стандардног Јагуара Е-Tupe за 114 кг.

Додатне уштеде у маси постигнуте су употребом алуминијума у изради других елемената каросерије, од хаубе, преко врата и поклопца пртљажника, па до монтажног крова, који се по жељи може уклонити са аутомобила.

За погон ће бити употребљен 3.8 литарски шестоцилиндрични XK мотор који је коришћен у моделу Д-Tupe, победнику Ле Мана из 1957. године, али ће он за потребе Јагуара Lightweight Е-Tupe бити појачан на 340 кс, док ће максимални обртни момент износити 380 Нм.

Снага ће се преносити на точкове помоћу четворобрзинског мануелног мјењача.

И остали склопови и дјелови аутомобила биће у највећој мјери неизмјењени у односу на оригинални модел од прије 50 година, осим што ће из разлога безбједности предње кочнице бити појачане.

Ипак, с обзиром да ће 6 нових примјерака бити понуђено на продају, Јагуар је спреман да по потреби изађе у сусрет купцима и изврши одређене модификације по њиховим жељама.

Још увијек није познато колико ће новца будући власници морати да издвоје за једно овако ексклузивно возило.

Јагуар се нада да ће потенцијални купци жељети да искористе тркачки педигре аутомобила, јер он испуњава ФИА стандарде за трке класичних историјиских модела.

У компанији сматрају да би била штета да нови примјерци Јагуара Lightweight Е-Tupe буду искључиво чувани у гаражи и излагани у музејима или на изложбама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана