Замјените точак у 5 корака

Aгенције
Замјените точак у 5 корака

Замислите слиједећу слику: враћате се касно увече са пута и усред неке недођије пукне вам гума. Због оваквих и сличних ситуација неопходно је да знате сами да замијените гуму – злу не требало. А и није нека наука.


Прије свега, потребно је да у аутомобилу увијек имате неопходан алат - дизалицу и одговарајући кључ, као и батеријску лампу и сигурносни троугао. С обзиром на то колико су гуме прљаве, препоручујемо да у вашем возилу увијек имате и крпу или заштитне рукавице.

1. Припремите аутомобил за промјену гуме

Када чујете непријатан звук пуцања гуме, најприје возило склоните са пута на неки паркинг или друго безбједно мјесто, угасите мотор, оставите упаљена свијетла и повуците ручну кочницу. Ручицу мјењача пребаците у прву брзину. Пожељно је да сви путници изађу из возила.

Напомињемо да возило треба да стоји на равној површини која се не клиза, како би замјена точка протекла безбједно. Ако ваш аутомобил остане са пробушеном гумом на путу и нема простора да га помјерите, знајте да према Правилнику морате да 50 метара иза возила поставите сигурносни троугао и укључите сва четири мигавца.

Резервни точак углавном се налази у гепеку, а код неких СУВ возила на вратима пртљажника. На старијим моделима аутомобила, попут Заставиних, налази се испод поклопца мотора (хаубе).

Прије него што прионете на мијењање, провјерите да ли је резервни точак исправан, односно да ли је притисак у гуми одговарајући. Прије него што приступите подизању аутомобила, мало разлабавите/попустите шрафове на точку.

2. Подигните ауто

Дизалицу поставите на чврсту подлогу. Међутим, ако је возило силом прилика на мекшој подлози, онда испод дизалице потурите чврст предмет, то може бити чвршћи лим или даска, шта се већ нађе у ауту или у близини. У супротном, дизалица и возило могу бити оштећени.

Дизалицу постављате испод возила, близу точка који мјењате, али је најбоље да у приручнику погледате које је то тачно мјесто, јер различити аутомобили имају различите позиције. Позиције су најчешеће обиљежене на доњем дијелу каросерије возила. Затим можете подићи ауто.

3. Безбједност прије свега

Када подигнете возило, положите резервни точак испод аута, како би га задржао у случају да падне са дизалице. Никако се не подвлачите под аутомобил ако га држи само дизалица.

4. Скините точак

Одврните шрафове два по два у дијагоналним паровима и скините точак.

5. Замјена точка

На мјесто оштећеног ставите резервни точак. Овдје опет можете искористити савјет за потурања точка испод аутомобила, ради сигурности, само што овај пут под возило стављате оштећени точак. Завртње за притезање точка лагано затегните и полако спустите аутомобил на подлогу. Тек тада снажно затегните шрафове кључем и то унакрсно.

Као што смо рекли, замјена точка није нека наука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана