За њега не постоје препреке – упознајте "дебељка" VIDEO

Г.С.
За њега не постоје препреке – упознајте "дебељка" VIDEO

Канадски "Fat Truck" је направљен да савлада несавладиве терене.

Ако сте се у животу барем једном запитали како би изгледало идеално теренско возило, онда би оно највjероватније личило на овог канадског "дебељка".

Његов надимак је у складу са његовим именом - Fat Truck 2.8 C. Гледајући снимке његове вожње по терену, које се могу пронаћи на сајту канадске компаније Zeal Motor Inc., стиче се утисак да за ово возило нема несавладивих теренских препрека.

Fat Truck не само да се добро креће по тешким каменим, блатњавим, плавним теренима и стрмим нагибима, већ је способан да савлада и дубоке водене препреке баш као амфибијско возило, преноси Тпортал.

У ствари, боље је рећи да је овај компактни теренац (димензија: дужине 3965 мм, ширине са гумама 2550 мм, висине 2818 мм, одстојања од подлоге 500 мм) и створен управо за вожњу по најтежим окружењима која се могу пронаћи на земаљској кугли.

Погонски склоп је Caterpillarов дизел мотор са турбопуњачем, Cat C2.2.

У питању је 2.2-литарски четвороцилиндраш снаге 67 КС (50 kW) при 2800 о/мин, који обезбеђује максимални обртни момент од 208 Nm при 1400 о/мин.

Мотору се може приступити из кабине, уклањањем поклопца који је запечаћен и изолован како би задржао воду.

Уграђени ваздушни компресор може да напумпа специјално израђене теренске гуме ниског притиска (Low Ground Pressure – LGP) од нула до 0,345 бара за 17 секунди.

Иначе, радни притисак ваздуха у гумама је само 0,11 бара. Поређења ради, у класичном теренцу гуме су под притиском отприлике од 2 до 2,5 бара.

Маса самог возила је 2443 кг, а корисна носивост 1000 кг. Његова брзина је на терену до 40 km/h, а приликом савладавања дубоке водене препреке 3,2 km/h.

Fat Truck може свладати максималан успон и низбрдицу од 35° (70 процента), а бочни нагиб од 22°(40 процента), а возило по потреби може да се окрене у мjесту.

Осим тога, може да вуче и специјалну теренску приколицу дужине 3470 мм која има корисну носивост од 1000 кг.

Што се тиче простора у кабини, Fat Truck може да превезе до 8 особа, са два мjеста напред и 6 помоћних сjедишта позади.

"Овај пројекат смо започели прије три године", каже Амине Кхимјее, један од идејних вођа и суоснивач компаније Zeal Motor Inc.

"Током своје каријере пуно сам путовао и учествовао у радовима на најтежим теренима, од изградње цјевовода, електроенергетских постројења, телекомуникационих торњева до вјетроелектрана. Оно што је свуда било потребно, био је превоз људи на градилишта и није било једноставног рјешења. Људи користе камионете и друга класична теренска возила. Али, кад тјерен постане заиста тежак, никако не можете превозити људе на тај начин."

Компанија је своје прво возило Fat Truck 2.8 Ц лансирала на тржиште 2019. године, а примарни корисници су индустријске компаније које раде на цјевоводима, далеководима и вјетроелектранама, док су на другом мјесту рударске компаније и службе за спашавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана