Yugo - успон и пад најгорег аутомобила и на српском

Б92
Yugo - успон и пад најгорег аутомобила и на српском

Књига "Yugo - успон и пад најгорег аутомобила у историји" (The Yugo – The Rise and Fall of the Worst Car in History) Џејсона Вујића, американца са југословенским корjенима, од сада је доступна и на српском језику.

Yugo је у Сједињеним Државама одавно престао да буде само неуспјешан извозни производ некадашње југословенске аутомобилске индустрије. Он је постао шири друштвени феномен, предмет интересовања умјетника, филмски протагониста - и најзад књижевна тема.

Иза провокативног наслова књиге налази се жеља аутора да објасни како је први аутомобил из једне комунистичке земље који је прошао строге техничке тестове у САД, од почетног продајног успјеха у првој години, на крају постао предмет подсмијеха.

Вујић тражи одговор на питање како се догодило да се од "пристојног, јефтиног аутомобила, Yugo претвори у негативну икону поп културе" и зашто је проглашен за најгори аутомобил свих времена иако то није био.

Његово истраживање поткрепљено је чињеницама из релевантних новина и часописа, као и разговорима које је аутор обавио са учесницима пројекта Yugo America, са једне, и људима из Заставе, са друге стране.

Аутор је асистент на колеџу Бриџвотер у америчкој савезној држави Вирџинији, где предаје историју источне Европе.

Књига је оригинално објављена у САД 2010. године и добила је велики публицитет у јавности и медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана