What Car?: KIA EV6 изабрана за аутомобил године

ГС
Foto: KIA

Електрични кросовер KIA EV6 је укупни побједник избора за Ауто 2022. године престижног британског магазина What Car?, а поред тога постао је и електрични СУВ године. Такође, СУВ Соренто је изабран за вучни ауто године.

Најновије признање Ауто године за KIA EV6  је наставак великог броја награда од стране стручне јавности у посљедњих 10 мјесеци, откако је овај Кијин модел након глобалне премијере стигао на путеве. Међу њима су и побједа у категорији ‘Премиум’ на подјели награда за Њемачки ауто године и награда Топ Геар за кросовер године. ЕВ6 је и у ужем избору за Европски ауто 2022. године чијег ћемо побједника сазнати 28. фебруара.

Подсјетимо да KIA EV6 нуди велики домет, 800-волтно врло брзо пуњење и специфичан стил на тржишту кросовера и спортских теренаца. ЕВ6 може прећи до 528 километара домета са једним пуњењем у комбинованом циклусу WLTP, док напредна технологија пуњења од 800 В омогућава пуњење од 10 до 80% напуњености батерије за само 18 минута.

То је Кијино прво намјенско батеријско електрично возило настало на новој електричној платформи (Е-ГМП) на којој ће до 2026. године бити базирано још шест искључиво електричних модела. Киа ће електрификовати своју гаму модела у Европи до 2035, а на осталим кључним тржиштима до 2040. године.

Поред ЕВ6 награђен је и СУВ Соренто који је добитник награде 'What Car? за вучни ауто године' коју додјељују у сарадњи са британским клубом за камповање и караванинг, преноси Нова.рс

Соренто 2.2 CRDi са 8-степеним мјењачем са двоструким квачилом је жири изабрао као идеалан аутомобил за оне које желе вући приколице за одмор или теретне приколице. Снажан дизел мотор Соренту омогућава вучу до 2.500 килограма терета, а осим тога овај велики СУВ нуди и до седам сједишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана