VW уздрмао свијет скандалом, а сада и новом вијешћу

Танјуг
VW уздрмао свијет скандалом, а сада и новом вијешћу

Волфсбург - Њемачки аутомобилски гигант Фолксваген (VW) саопштио је да је остварио нето добит од 2,28 милијарди евра (2,49 милијарди долара) у трећем тромјесечју.

Овај профит долази након великог губитка прије годину дана због глобалног скандала везаног за варање на тестовима о емисији штетних гасова из дизел аутомобила.

Добит групе у три мјесеца, закључно са септембром, благо је нижа од прогнозе аналитичара који су типовали износ од 2,45 милијарди евра, али представља огроман узлет у односу на нето губитак од 1,73 милијарде евра забиљежених у истом периоду лани, преноси агенција Франс прес.

Произвођач аутомобила, некадашња перјаница немачке индустрије, потонуо је у најдубљу кризу у својој историји након што је у септембру прошле године признао да је инсталирао софтвер за лажирање података о емисији гасова у својих 11 милиона дизел мотора у свијету.

Још непроцијењен цех ове афере - укључујуци казне регулатора и судске трошкове, гурнуо је прошле године VW "у црвено", први пут у више од 20 година, када је компанија укњижила губитак од 1,6 милијарди евра, пошто је због судских спорова била присиљена да издваја одређена средстава на страну, која су се до сада попела на 18 милијарди евра.

Амерички судија је у уторак донио коначно одобрење за нагодбу VW-а по колективној тужби у вези са "дизелгејт" скандалом у износу од 14,7 милијарди долара, што је највећа таква нагодба једног произвођача аутомобила у историји, наводи француска агенција.

VW можда и неочекиваном брзином враћа изгубљено повјерење, али је јасно да они у САД никада више неће продати аутомобил са дизел-мотором. Са сваким новим извјештајем човјек ће се сетити и рећи: Тачно - преваранти!"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана