VW у Европи слави, а САД бјесни

Дојчевеле
VW у Европи слави, а САД бјесни

Прије годину дана, јавност је сазнала за манипулације на дизел возилима највећег произвођача аутомобила на свијету: Фолксвагена.

Овај концерн је тек на почетку процеса враћања изгубљеног повјерења, сматра Хенрик Беме.

Понекад се стиче утисак да су у Фолксвагену срећни због "дизел-тематике", како се у Волфсбургу назива превара са фризираним вриједностима издувних гасова. Криза је у Фолксвагену отворила нова врата, рекао је шеф концерна Матиас Милер ових дана пред запосленима централне фабрике у Волфсбургу.

На ствари се може гледати и тако, али гаранције да ће највећи произвођач аутомобила у Европи из кризе изаћи ојачан - нема. Концерн је овим скандалом пољуљан до темеља. Ријеч је о компанији која је пуцала од снаге до прије годину дана. Све је то прокоцкано због бесмислене визије да се буде први у свијету. А све је било организовано као царевина: горе - Мартин Винтеркорн, доле - сви остали.

Обећавајућа дизел технологија

Ријеч је о концерну, чији је модел Џета ТДИ још 2008. од америчког магазина "Green Car Journal" добио награду за своју "револуционарну дизел-технологију" - био проглашен за зелени аутомобил године. Али, да је за то "заслужан" преварантски софтвер, отркио је 2013. универзитет Вест Вирџинија. Било је потребно да прођу још двије године да Фолксваген призна превару. Све то Американци неће никада заборавити. Они ће Фолксваген пустити да крвари низ година. Довољно је бацити поглед на Дојче Банк, још једног њемачког привредног дива и икону: она и дан данас испашта због својих грешака у вријеме финансијске кризе. Некада најреномиранија њемачка банка сада је конфронтирана са захтјевом америчког Министарства правде да плати 14 милијарди долара за предмете старе преко 10 година.

Долазе тешка времена

Шефови Фолксвагена би то требало да узму у обзир. Већ је јасно да они у САД никада више неће продати аутомобил са дизел-мотором. Договорено поравнање у милијардама долара је само почетак. Очекују се тужбе многих других америчких држава, али и инвестиционих и пензионих фондова. У Њемачкој још није почело судско сучељавање. А када са тим почне, онда ће се у медијима редовно освјежавати ружна слика концерна која ће отежати сав труд Фолксвагена да поврати изгубљено повјерење. Са сваким таквим извјештајем човјек ће се сјетити и рећи: Тачно - преваранти!"

Нико не може унапред да каже колико ће пара овај скандал коштати концерн. 17 милијарди евра је већ стављено на страну. То међутим неће бити довољно. Неки процјењују да би трошкови могли досећи 35 милијарди. Фолксваген годинама неће моћи остваривати зараду, односно новац који му је хитно потребан за конструисање и прављење аутомобила будућности. Шеф концерна је представио амбициозан програм. Али тако комплексну творевину са 12 марки аутомобила, више од 100 фабрика у цијелом свијету и са 600.000 радника, не може бити постављен на ноге тек тако и у року од годину дана. За то су потребни вријеме, стрпљење и пуно новца. Ако у будућности сваки четврти ауто са траке Фолксвагена треба да буде на електрични погон, онда то значи и одговарајуће мању потражњу мотора на фосилно гориво и класичних мењача. За електромотор је потребно мање дијелова него за мотор на бензин и мање радне снаге за производњу.

Заробљен у кризи

Фолксваген је и годину касније у клопки кризе, за коју је сам крив. Истрага и разјашњавање напредују, али процес у САД ће вјероватно почети тек наредне године. Опозив и повлачење аутомобила у САД и Европи је почео, али још увијек многи власници аутомобила чекају на сервис. А с обзиром на одштете које се плаћају у САД, али не и у Европи, многи се с правом осјећају као купци друге класе.

Можда чуди што многи остају вјерни Фолксвагену. До великог пада продаје голфа, чега су се највише бојали, није дошло. То је једини трачак наде, на којем Фолксваген може да гради будућност. Али скандал ће концерну Фолксваген још дуго бити сувозач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана