VW Golf - 30 милиона аутомобила за четири деценије

Agencije
VW Golf - 30 милиона аутомобила за четири деценије

Volkswagen је у петак 14. јуна прославио велики јубилеј - са производних трака фабрике у Волфсбургу сишао је тридесетомилионити примjерак модела Golf.

До овог значајног броја њемачки произвођач стигао је након 39 година производње и седам генерација Golfова. Јубиларни примерак је верзија TDI BlueMotion, која је уједно и најекономичнији Golf у историји тог модела са просечном потрошњом од 3,2 л/100 км.

Према ријечима предсједника Volkswagenа, Мартина Винтеркорна, историја Golfа представља на неки начини и историју прогреса аутомобилске индустрије:

“Почевши од прве генерације, која је дебитовала 1974, преко појаве TDI мотора у трећој генерацији, ESC система (електронске контроле стабилности) и мијењача са дуплим квачилом у Golfу 4, па до посљедње, седме генерације и Automatic Post-Breaking система који зауставља аутомобил након почетног судара спречавајући даље неконтролисано кретање возила.”

У Volkswagenу су израчунали да је од почетка производње модела Golf, компанија сваког дана продавала у просjеку преко 2.000 примjерака овог аутомобила.

Седма генерација, која је имала премијеру на ауто-салону у Паризу, у септембру 2012, наставила је успjех својих претходника - Golf 7 проглашен је за европски и свjетски аутомобил године 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана