Вријеме је за неке нове Ладе

Агенције
Вријеме је за неке нове Ладе

Два нова концепта која су представљена на ауто-салону у Москви показују да је АвтоВАЗ одлучан да потпуно промени имиџ марке Лада.

Руски произвођач планира да до краја 2015. купцима понуди два нова модела, лимузину Веста и кросовер X Ray.

Да ће се ови аутомобили стилски знатно разликовати од досадашњих Лада, показују њихове концептне верзије које је АвтоВАЗ представио московској публици.

За нови дизајн Ладе заслужан је Стив Матин, којег је руски произвођач ангажовао 2011. године, да би већ 2012. представио своју визију будуће Ладе на првом концепту X Ray.

Матин је у периоду 1987-2005. радио за Мерцедес, гдjе је између осталог учествовао у обликовању СУВ модела МЛ и ГЛ, да би слиједеће четири године провео у компанији Волво у којој је надгледао рада на дизајнирању модела С60 и В60, као и концепта XC60.

Прва од двijе нове Ладе, концепт Веста, је класична мала лимузина са 4 врата, док је X Ray кросовер из Б сегмента.

Оба возила имају сличан изглед предњег дијела са упечатљивом маском хладњака и браником који обликују стилизовано слово "X".

Иако није превише оригиналан, задњи дио концепта Веста има складан дизајн.

Са друге стране, задње свјетлосне групе кросовера представљају нову интерпретацију стоп свијетала Nissana Juke.

АутоВАЗ је саопштио да се будући модели неће много разликовати од приказаних концептних верзија и да ће бити постављени на нову платформу која носи ознаку "Лада Б".

Платформа је развијена у сарадњи са матичном групацијом Reanult-Nissan, што значи да је слична оној коју користе модели као што су Nissan Micra и Juke, или Dacia Logan.

 

Када је ријеч о погонским јединицама, руски произвођач за сада је само навео да ће аутомобили бити опремљени моторима који производе између 87 кс и 114 кс.

Руски медијираније су објавили да ће Веста наслиједити застарели модел Приора, а почетна цијена на домаћем тржишту биће око 400.000 рубаља (8.300 евра).

Више фотографија ова два аутомобила можете погледати у Галерији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана