Враћање километраже није само балкански специјалитет

Б92
Враћање километраже није само балкански специјалитет

Један од уобичајених ризика са којим се суочавамо при набавци половног возила јесте могућност да је аутомобил прешао много више километара него што пише на инструмент табли. Враћање, односно лажирање километраже на аутомобилима није наш изум, иако је ова активност на Валкану веома распрострањена.

Вјеровали или не, у Европској унији постоје фирме које легално нуде услугу враћања километраже на возилима. Како би спречио могуће злоупотребе, Европски парламент најавио је да ће до 2018. ову дјелатност потпуно ставити ван закона.

До сада се сматрало да је "корекција" километраже илегална ако претходни власник приликом продаје возила о томе не обавијести купца.

Британски стручњаци који се баве провером историје возила тврде да код код 5% испитаних аутомобила у тој земљи постоји неслагање између очитане и стварне километраже, истичући да је то већ озбиљан проблем.

Они поздраваљају одлуку Европског парламента о забрани рада фирмама које враћају километражу и сматрају да ће она утицати на смањење таквих случајева.

"Увијек смо сматрали да то што је корекција километраже легална представља рупу у закону и да угрожава трговину половним аутомобилима", каже Неил Ходсон директор компаније ХПИ која се између осталог бави и утврђивањем праве километраже на возилима.

"Инструменти и алати за подешавање броја пређених километара на аутомобилима лако су доступни на интернету, па су купци половних возила изложени на милост и немилост бескрупулозним трговцима", сматра Ходсон.

Он каже да су због тога у опасности и они поштени продавци половњака јер се може догодити да аутомобил који продају има враћену километражу, а да они то и не знају.

На тај начин не само да ризикују губитак пословне репутације, већ и тужбу и евентуалне казне.

"Нови закон неће у потпуности ријешити проблем враћања километраже, али ће бар помоћи да се са тржишта уклоне фирме које су до сада легално помагале непоштеним трговцима половних возила да варају купце и на томе додатно зарађују", сматра Неил Ходсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана