Вожња живота Гинтера Холторфа: 850.000 км за 25 година

Агенције
Вожња живота Гинтера Холторфа: 850.000 км за 25 година

Седамдесетседмогодишњи Нијемац Гинтер Холторф окончао је авантуру која је трајала 25 година. За четврт вијека колико је провео по путевима и беспућима широм свијета он је у свом Мерцедесу Г класе из 1988. прешао 850.000 километара.

Мерцедес Г класе спада међу најбоље теренске аутомобиле на свијету.

То је један од разлога због чега се овај модел и даље производи у готово неизмјењеном облику након 35 година од представљања.

Г класа има репутацију изузетно издржљивог возила које је у стању да савлада и најтеже препреке и да пређе стотине хиљада километара без квара.

Ипак, за исписивање најновије странице у славној историји овог модела, осим издржљивости машине била је неопходна и истрајност једног човјека.

Гинтер Холторф је 1988. напустио посао менаџера у Луфтханзи, да би се са тадашњом супругом упутио у авантуристичку вожњу по свијету у тек купљеном Мерцедесу 300ГД.

Није га обесхрабрило ни то што га је жена убрзо напустила - 1990. упознао је Кристину, са којим ће се нешто касније и вјенчати и која ће га пратити на путу све до њене смрти 2010. године.

Након двије и по деценије колико је провео на путу у свом Мерцедесу, Холторф је превалио 850.000 километара возећи кроз 215 земаља свијета.

Од тога, теренска вожња је чинила 250.000 километара, што његов подухват чини још значајнијим, с обзиром да механички склопови тада трпе веће оптерећење него када се аутомобил вози по асфалтним путевима.

Холторф каже и да је возило током доброг дијела путовања било оптерећено са око 500 кг терета више од максималне дозвољене тежине.

Иако је на путу повремено имао мањих кварова на аутомобилу, његов Мерцедес 300ГД и даље у себи има оригиналне најважније дјелове, попут мотора и преносног система.

"Помало сам био скептичан те 1988. да ли ће возило издржати све напоре и нисам био до краја убијеђен у рекламу у којој је Мерцедес тврдио да Г класа може да вас провезе било куда", каже Холторф.

Након ове епске вожње, и возач и његов аутомобил одлазе у заслужену пензију.

Гинтер Холторф није открио свој будуће планове, а што се тиче Мерцедеса 300ГД из 1988. он ће се од 21. октобра налазити у поставци класичних аутомобила у Мерцедесовом музеју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана