Вожња мотоцикла на високим температурама

ГС
Foto: Илустрација

Љето је период када се двоточкаши највише возе.

Возачи аутомобила завиде мотоциклистима како са лакоћом пролазе кроз гужву мислећи – лако је њима, преноси портал б92.

А ли је заиста тако или је то још једна заблуда везана за мотоциклизам? У овом тексту описаћемо како изгледа вожња мотоцикла док је на снази црвени метео аларм и дати пар практичних савета за све оне који се возе по врелини или планирају мото авантуру у окружењима где владају високе температуре, пишу Половниаутомобили. На преко 40 степени за управљачем мотоцикла

Вожња у условима када су температуре високе, један је од најтежих изазова за сваког мотоциклисту. Хладноћа је рjешива добром опремом, али топлота, готово никако.

На отвореном, мотоциклиста је изнад асфалта са којег зрачи топлота. Окружен је другим возилима која додатно греју ваздух и испуштају издувне гасове које мотоциклиста удише. Одмах испод мотоциклисте је агрегат мотоцикла који константно ради под великим термичким оптерећењем.

Врелина је некада толика да се резервоар, седиште и рам загреју тако да се голом кожом не могу додирнути. На све то, мотоциклиста није ништа мање угрожен и прете му све опасности због које мора да носи заштитну опрему.

Мотоциклиста не може да носи летњу гардеробу, нема климу нити му је флашица са водом лако доступна као у кабини аутомобила, те вожња током врелих летњих дана представља прави изазов. Коју мото опрему користити у врелим данима?

Чак и помисао да сте на директном сунцу у чизмама, кожном комбинезону, са рукавицама на рукама и кацигом је непријатна. Нема дискусије да ли је опрема потребна или не, ризик од несреће је увек присутан, а закони физике вас неће поштедети повреда.

Било да се ради о кожној или текстилној опреми свакако ће вам бити претопло. Постоји и трећа опција, такозвана „месх" опрема. Ради се јакнама које користе мрежицу умјесто комада текстила или коже и спада у „љетње" комаде опреме.

Проблем код „месх" опреме је тај што дозвољава директан удар врелог ваздуха на тијело због чега ћете брзо дехидрирати и буквално се спарушити од врелине. Месх опрема није добра уколико планирате пуно километара при високим температурама.

Такође, вожња у мајици није прихватљива јер ћете изгорети, а још горе у случају несреће, ризикујете теже повреде. Добар трик је да натопите мајицу водом. Преко ње, користите класичну мото јакну за све сезоне. Затворите све луфтере и добићете нешто комфора у наредним километрима.

Није реткост видети мотоциклисте који лети користе само кацигу по граду, правдајући се локалном вожњом. Чињеница је, да је мотоциклиста највише угрожен управо у граду па самим тим треба да носи комплетну заштитну опрему. Свако одрицање опреме лети је ризик. Цамел бацк / Ранац за хидратацију

За свакога ко планира дужу авантуру мотоциклом у пределима где владају велике врућине, цамел бацк је обавезан.

Овај део опреме ретко ћете видети јер мотоциклисти који га користе, не возе по граду већ путују по Африци, Азији итд. Личи на ранац, који је заправо резервоар са водом из кога је цевчица спроведена у кацигу, па мотоциклиста увек има доступно 2 до 3 литара воде. Када се вози неколико стотина километара дневно по врелини, губи се велика количина воде, чак у тој мери да вам флаша са водом неће бити довољна. Вожња у најтоплијем делу дана

Без обзира колико сте добро опремљени и у одличном физичком и здравственом стању, избегавајте вожњу у најтоплијем делу дана, тј. око ручка. Добро испланирајте дневну километражу, а у вожњу крените рано ујутро. У време најјачег сунца, направите дужу паузу, па наставите вожњу од касних поподневних сати до увече.

Лети је дан дугачак, па ако сте дисциплиновани, имаћете сасвим довољно времена да прегазите добар део километраже избегавајући највећу врућину.

Не покушавајте да "издржите" јер ретко ко сем професионалих возача може да истрпи тако сурове услове. Дехидрација доводи до главобоље, грчева у мишићима, сужења видног поља, вртоглавице, несветице и значајног пада концентрације. На мотоциклу, који је психофизички изузетно захтеван за вожњу, доводите себе у огромну опасност. Хидратација има огромну важност у таквим условима, али искључиво водом. Кафа, енергетска пића и алкохол не смеју да се користе. Брините о свом мотоциклу

По врелини, на мукама није само мотоциклиста већ и његов мотоцикл. Врелина је немилосрдан тест поузданости јер су тада сви склопови под великим оптерећењем. Агрегат треба штедети кроз обртаје, што значи без наглог отварања гаса и кратких убрзања. Пре пута, обавезно проверите стање расхладног система. Односно, количину расхладне течности, стање црева и шелни као и стање хладњака, који мора бити беспрекорно чист.

Такође, пумпа за бензин је склона прегревању, поготово ако је у резервоару мања количина бензина. Ако сте имали било какве симптоме који указују на пумпу, сервисирајте цео склоп и не возите на резерви.

Пнеуматици су посебно рањиви јер се на врелом асфалту убрзано троше, поготово ако је мотоцикл натоварен пртљагом и сапутником. Обавезно провjерите и подесите притисак  како би избегли убрзану деградацију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана