Волво угасио производњу у Русији

Агенције
Волво угасио производњу у Русији

Москва - Шведски произвођач "Волво" обуставио је јуче производњу камиона у руском граду Калуги, а исти потез најавио је и француски "Рено".

У "Волву" су казали да су раније због кризе на руском тржишту аутомобила смањили производњу, због чега је и број запослених у тој фабрици умањен за 30 одсто.

- Ова одлука је донесена због неповољне ситуације на тржишту и наставка пада потражње за комерцијалним возилима - рекао је портпарол "Волвове" филијале за производњу камиона и других теретних возила у Русији Олег Васиљченко.

Из "Реноа" је саопштено да ће на три седмице затворити свој главни погон у Русији. "Реноова" фабрика у Москви, капацитета већег од 180.000 аутомобила годишње, неће радити од 16. фебруара до 6. марта.

"Волво" и "Рено" су посљедњи у низу произвођача који обустављају или смањују производњу у Русији због колапса тамошњег тржишта усљед санкција које је запад увео Русији и контрамјера Москве. Амерички произвођач аутомобила "Џенерал моторс" најавио је недавно прекид производње у Санкт Петербургу од 23. марта до 15. маја.

Продаја аутомобила на руском тржишту, које је посљедњих година било друго по величини у Европи, послије њемачког, опала је за више од десет одсто прошле године због економских тешкоћа и колапса рубље, а 2015. година могла би да буде још гора. Ова година је почела још горе, па је продаја аутомобила у јануару опала за 24,4 одсто у односу на исти мјесец претходне године. Удружење произвођача возила је процијенило да ће продаја ове године опасти за 35 одсто и да зато неки произвођачи могу сасвим напустити Русију.

Украјина

Производња аутомобила наставља да пада и у Украјини, а у јануару су са трака сишла свега 352 возила - 9,4 пута мање него годину раније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана