Волво прекида производњу дизелских аутомобила већ до почетка 2024.

GS
Foto: Unsplash

Шведски Волво ће прекинути производњу свих преосталих дизелских модела до почетка 2024. године док иде према томе да постане произвођач потпуно електричних аутомобила. Марка планира постати потпуно електрична до 2030.

"За неколико мјесеци бит ће произведен посљедњи Волво аутомобил с дизелским мотором, чиме ће Волво Карс бити један од првих произвођача аутомобила са СУС моторима који су подузели овај корак", стоји у саопштењу шведске марке.

Будући да је Волво у већинском власништву кинеског Гилија, Швеђани су се обавезали Кинезима на прелазак на потпуно електрични погон у својим аутомобилима до 2030. Док је ивећина аутомобила које је Волво продао у Европи још 2019. била погоњена дизелским агрегатима, већ 2022. они су чинили само 8,9 посто продаје шведске марке.
У аугусту ове године 33 посто Волво продаје били су потпуно електрични или плуг-ин хибридни модели. Помало лицемјерно, шведска компанија при том није открила колико је од преосталих 67 посто продатих модела с моторима с унутрашњим сагоријевањем било с дизелским, а колико с бензинским мотором.

Продаја дизелских модела нагло је пала у Европи након ВW-овог Диеселгате скандала и варања с емисијама штетних плинова, а произвођачи аутомобила од тада констатно смањују број аутомобила и модела погоњених нафтом. Подсјећања ради, дизелска возила чинила су више од 50 посто продаје нових аутомобила у Европи у 2015., док је у јулу ове године тај постотак износио нешто више од 14 посто, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана