Волво као Тесла - један екран умјесто гомиле дугмића

Агенције
Волво као Тесла - један екран умјесто гомиле дугмића

Волво је на свом најновијем концепту представио мултимедијални систем са корисничким интерфејсом у стилу таблета који ће омогућити возачу да готово свим контролама на аутомобилу управља преко екрана осетљивог на додир.

Развој технологије довео је до тога да поједини произвођачи аутомобила почну из коријена да мјењају начин на који возач контролише различите системе и уређаје у свом возилу. Након што је компанија Тесла Моторс на Моделу С избацила све дугмиће и команде са контролне табле и замјенила их 17 инчним екраном на централној конзоли, сличну технологију применио је и Волво.

Овај произвођач изложиће на предстојећем женевском салону Concept Estate, возило са потпуно новим управљачким системом који користи централно постављени 9 инчни екран осjетљив на додир. Иако је значајно мањих димензија од оног на Тесли С, овај екран већи је од већине дисплеја које у својим актуелним моделима користе произвођачи аутомобила.

На тај начин, возачу је на располагању функционалнији екран, са већим додирним површинама за одређене команде, који је практичнији и лакши за употребу.

Друга важна карактеристика, која ће олакшати употребу свима који су навикли да користе савремене таблет или смартфон уређаје, јесте управљачки интерфејс. За разлику од екрана из Тесле С, у овом случају навигација кроз меније и апликације одвија се слично као на смартфону.

"Нови интерфејс дизајниран је тако да омогући интуитивну, логичну и безбjедну интеракцију између возача и аутомобила", каже шеф дизајна у компанији Волво, Томас Ингенлат.

"Није довољно само уградити велики таблет уређај у возило, већ је потребно прилагодити га и потпуно интегрисати у аутомобил", објашњава он.

Екран је подjељен на двије веће секције. На горњој се налазе информације битне за функционисање аутомобила, навигација и контроле аудио уређаја и других медија, док су на доњем дијелу екрана команде за повезивање смартфона и коришћење његових апликација, и контроле клима уређаја. Распоред је такав да прибилижно одговоара распореду уређаја и команди на ковенционалној командној табли.

Ово је веома важно за безбједност у вожњи, како би возач што мање скретао поглед са пута приликом употребе екрана и избора команди. Због тога је битно да возач стекне осјећај гдје се која команда налази, баш као и код класичних дугмића или прекидача које данас користимо у аутомобилима.

Како прелаз са конвенционалних на дигиталне команде не би превише оптеретио возаче, Волво је ипак задржао неколико класичних дугмића испод екрана са основним командама аудио и клима уређаја.

У тој компанији кажу да нови управљачки систем неће остати само још једна екстравагантна ставка којом се произвођачи хвале када представљају футуристичке концепте, већ да ће бити употребљен и у серијским моделима, а прије свих у новој генерацији СУВ-а XC90.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана