Волво ће у марту представити нови електрични аутомобил

Кликс
Волво ће у марту представити нови електрични аутомобил

Компанија Волво намјерава у марту 2021. године представити свој нови електрични аутомобил.

Раније овог мјесеца Волво је саопштио да ће почети производити електричне моторе у постројењу Сковде у Шведској, а до средине сљедеће деценије планира да 50 посто продаје чине потпуно електрични аутомобили, а остатак хибриди. Међутим, прије тога ће у марту наредне године представити нови електрични аутомобил.

То ће се догодити 2. марта, а тог дана ће јавност више сазнати о стратегији електрификације ове штведске компаније.

Тренутно нема детаља, али се зна да ће нови електрични аутомобил бити базиран на компактној модуларној платформи CMA коју користи и кросовер Волво XC40 Recharge.

''Држаћемо вас у неизвјесности све док не представимо аутомобил, али обећавамо да ће бити лијеп. Како би био профитабилан, Волво се мора фокусирати на скупље и више премиум сегменте аутомобила", изјавио је директор компаније Волво Хакан Самуелсон за ''Automotive News''.

Када је Волво 2016. године први пут најавио планове за електричне аутомобиле, тада је представио концепте 40.1 и 40.2. Управо се 40.1 трансформисао у продукцијски XC40 Recharge, док је 40.2 постао Polestar 2, електрични аутомобил високих перформанси.

Самуелсон је раније рекао да жели да Волво до 2030. године постане произвођач искључиво електричних аутомобила. Сљедећа генерација SUV-а XC90 вјероватно ће бити посљедњи модел овог бренда који ће бити доступан са мотором с унутрашњим сагоријевањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана