Волво: Аутономна возила у 2014.

Aгенције
Волво: Аутономна возила у 2014.

Из компаније Волво најављују да ће 2014. године представити нови систем који ће омогућити возилима самостално управљање при брзинама мањим од 50 km/h.

Волво је у свијету познат као произвођач аутомобила који посебну пажњу поклања безбједности путника. Попут неких других компанија, и Волво је дошао до закључка да је безбједност у саобраћају највише угрожена због људског фактора, па је кренуо у развој система аутономних возила.

Први такав систем представљен је у оквиру програма SARTRE, односно такозваног "друмског воза". Овај друмски воз састоји се од водећег возила, којим управља професионални возач, а које слиједи неколико аутомобила.

Захваљујући постојећим Волво безбједносним системима, који функционишу помоћу камера, радара и ласерских сензора, пратећи аутомобили надгледају водеће возило, као и остала возила у њиховој близини. Уз помоћ бежичне комуникације, возила у колони опонашају кретање водећег возила, а захваљујући аутономној контроли, убрзавају, коче и скрећу на исти начин као и водеће возило.

Искуства из овог пројекта употребљена су за развој новог система, Traffic Jam Assistance, који Волво планира да представи 2014. године. Овај систем је још напреднији. Он омогућава сваком појединачном возилу самостално управљање, кочење или убрзавање у урбаним условима саобраћаја, при брзинама до 50 km/h.

Traffic Jam Assistance такође користи камере које прате линије саобраћајних трака и друга возила у околини, као и сензоре који помажу да се одржи безбjедно растојање у односу на друге аутомобиле.

Волво није једини који ради на технологији аутономних возила. Поред њега, овим проблемом баве се и други произвођачи аутомобила, попут Мерцедеса, BMW-а, Волксњагена, Форда и Genral Motors, а значајне резултате на том плану већ је направила компанија Google.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана