Volkswagen Up! дизел-електрични хибрид

Aгенције
Volkswagen Up! дизел-електрични хибрид

Volkswagen је објавио техничке детаље концепта Twin-Уп са дизел-електричним хибридним погоном. У компанији кажу да аутомобил има потенцијала да прерасте у продукцијски модел.

VW Up! до сада је приказан у разним варијантама, међу којима је и модел са електричним погоном. Volkswagen је отишао корак даље на концепту Twin-Up, спојивши дизел и електрични мотор. Због додатних батерија и још једног погонског аграгата, маса аутомобила порасла је на 1.205 кг.

Дизел мотор преузет је од револуционарног Volkswagenа XL1. У питању је двоцилиндрични 0.8 литарски TDI са 48 кс (35 kW) и 119 Нм максималног обртног момента. Дизелаш је упарен са појачаним електромотором од 47 кс (што је 20 кс више него код модела XL1) и 139 Нм. Електрични мотор напаја се струјом из батерија од 8,6 kWh.

Комбинована снага хибридног система достиже 75 кс (55 kW), а максимални обртни момент 214 Нм. Погон је на предње точкове, а за пренос снаге употребљен је седмобрзински аутоматски мијењач са дуплим квачилом.

Twin-Up није стартан аутомобил. Према фабричком подацима од 0 до 60 km/h потребно му је 8,8, а до "стотке" чак 15,7 секунди. Максимална брзина електронски је ограничена на 140 km/h. Међутим, он и није осмишљен за јурњаву, већ за економичну вожњу. Произвођач тврди да је овај концепт у стању да у комбинованом режиму вожње троши свега 1,1 л дизел горива на 100 км, при чему емитује само 27 грама угљен-диоксида по километру.

Ако се за погон користи искључиво електрични мотор, максимални радијус кретања износи 50 км, при брзини која не прелази 125 km/h, што је сасвим довољно за краће, градске и приградске релације.

Концепт Twin-Up биће изложен на токијском сајму аутомобила крајем новембра, а у Volkswagenу кажу да уз одређене корекције аутомобил има потенцијал да уђе у серијску производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана