Volkswagen Scorpiccо за 2014.

Aгенције
Volkswagen Scorpiccо за 2014.

Volkswagen је након шест година освjежио свој спортски модел створен на бази Голфа. Scorpiccо је претрпио благу рестилизацију и добио побољшане моторе.

Временски период од шест година код VW модела обично означава да је дошло вријеме за нову генерацију и да стара верзија одлази у пензију. Актуелни Scorpiccо је изузетак.

Овај аутомобил ће, захваљујући редизајну, добити шансу да се такмичи за наклоност купаца још 3-4 године.

Када се већ није одлучио да представи потпуно нови Scorpiccо, Volkswagen је стилске промјене свео на минимум при чему је фокус био на предњем и задњем дијелу возила.

Поред нових би-ксенон фарова и LED дневних свијетала, редизајнирана је и маска хладњака и браник. Задњи дио аутомобила такође има нове свјетлосне групе, које укључују и LED стоп светла, преобликован је браник, али и врата пртљажника.

Сличан ниво рестилизације изведен је и на високоперформантној верзији, моделу Scorpiccо Р.

Купцима ће бити понуђено и пет нових боја каросерије: Pure White, Flash Red, Urano Grey, Ultra Violet и Pyramid Gold, као и редизајниране алу фелне.

Промjене су присутне и у ентеријеру. Volkswagen је Scorpiccо опремио новим воланом, а рестилизована је и централна конзола, укључујући вентилационе отворе.

Као посвета оригиналном моделу Scorpiccо, на средишњем дијелу командне табле уграђен је сет инструмената на којима се очитава притисак у турбо-пуњачу и температура уља, а ту је и хронометар.

У Volkswagenу кажу да су побољшали квалитет материјала у унутрашњости, док ће путници моћи да уживају Dynaudio Excite звучном систему.

Освjежени Scorpiccо опремљен је и Park Assist системом за помоћ приликом паркирања.

Што се мотора тиче, Volkswagen се потрудио да значајно унапреди погонске јединице, у односу на актуелну палету.

Осим повећања снаге, побољшана је и економичност мотора, тако да они сада троше и до 19 одсто мање горива и задовољавају Еуро 6 стандарде.

 

Основни 1.4 литарски TSI бензинац појачан је за 3 кс и сада располаже са 125 кс (92 kW). Према фабричким подацима, аутомобил просечно троши 5,4l/100 км и емитује 125 грама CO2 по километру.

Сва три 2.0 литарска TSI мотора такође имају више "коња" у односу на постојеће варијанте. Најслабији међу њима сада има 20 кс више и у стању је да произведе 180 кс (132 kW) уз просечну потрошњу од 6 л/100 км и CO2 емисију од 139 г/км.

Слиједећи по реду добио је додатних 10 кс, и развија 220 кс (162 kW), док најснажнији дволитарски турбо-бензинац, који се уграђује у Scorpiccо Р, има 15 "коња" више, односно располаже са укупно 280 кс (206 kW). Његова потрошња износи 8 л/100 км, а у атмосферу просечно емитује 187 г/км CO2.

Слабији од два 2.0 TDI дизелаша појачан је са 10 кс и производи 150 кс (110 kW), просjечно троши 4,1 л/100 км и емитује 107 г/км CO2.

Снажнији сада има додатних 7 "коња", односно укупно развија 184 кс (135 kW). Овај мотор има просечну потрошњу од 4,3 л/100 км, док његова емисија угљен-диоксида износи 111 г/км.

Све јединице, осим оне најјаче која погони "Р" верзију, стандардно су опремљене стоп-старт системом и системом за регенерацију електричне енергије у акумулатору. Мотори су повезани са шестобрзинским мануелним мjењачем, док је као опција у понуди аутоматски DSG мењач са дуплим квачилом (осим код 1.4 TSI верзије).

Volkswagen Scorpiccо за 2014. имаће премијеру на салону аутомобила у Женеви, а у продајне салоне широм Европе стиже половином августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана