Volkswagen би купио групацију FIAT-Chrysler, али...

Агенције
Volkswagen би купио групацију FIAT-Chrysler, али...

Гдjе има дима има и ватре. Иако је FIAT демантовао да је у преговорима са Volkswagenом о потенцијалном припајању њемачкој групацији, изгледа да у Volkswagenу озбиљно размишљају о томе, али претходно желе да финансијски ојачају.

Како преноси Autocar, Volkswagen је планирао да купу контролни пакет новоосноване групације FIAT Chrysler Automobiles, што би довело до формирања највећег произвођача у историји аутомобилске индустрије.

Новостворена групација обухватала би 17 аутомобилских марки и била би у стању да 2020. достигне годишњу продају од 15 милиона возила.

На тај начин Volkswagen не само што би коначно остварио свој раније постављени циљ да престигне компанију Тоyота и постане највећи произвођач аутомобила на свијету, већ би био усамљен на врху.

Autocar тврди да је главни разлог зашто за сада није дошло до реализације Volkswagenових планова финансијска ситуација у матичној кућу ове групације.

Volkswagen као бренд продаје убjедљиво највише аутомобила од свих произвођача из групе на чијем је челу. Од 9,7 милиона испоручених возила у 2013, чак 5,9 милиона имало је "VW" значку.

Међутим, иако је продаја њихових возила у порасту, марка Volkswagen суочава се са падом профита. Због тога је прије било каквог проширења групације потребно ојачати сопствену финансијску позицију.

С обзиром да повећање цијена аутомобила не долази у обзир, Volkswagen ће се фокусирати на смањење трошкова, колико је то могуће. У том смислу, преиспитује се исплативост неких модела као што је Еос, који највјероватније неће имати наслијеника.

Volkswagen није задовољан ни резултатима продаје свог малог градског аутомобила, модела Up! и његових деривата, Шкоде Citigo и Seata Mii, као ни потражњом за моделом Scirocco, па би оправданост њихове производње у будућности могла такође да буде доведена у питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана