Власник првог Тесле С у Хрватској презадовољан

Глас Српске
Власник првог Тесле С у Хрватској презадовољан

Док у Сједињеним Државама и многим западноевропским земљама Тесла С не представља неуобичајену појаву на путевима, за већину љубитеља аутомобила на Балкану овај аутомобил је још увек егзотика коју могу да виде углавном на видео снимцима и ТВ-у.

Због своје високе цијене, ставова возача, али и државних органа према електричним аутомобилима, као и због недостатка инраструктуре брзих пуњача и сервиса, Тесла С није опција за коју ће се одлучити имућан купац аутомобила у нашем региону.

Ипак, недавно је у сусједну Хрватску стигао први Тесла С, а тим поводом, tportal.hr разговарао је са његовим власником, бизнисменом Сашом Цветојевићем.

Зашто баш Модел С?

Модел С одабрао сам јер је то једини електрични аутомобил који је у већини ствари супериоран у односу на данашње класичне аутомобиле.

Какав је осјећај посједовати и возити електрични аутомобил?

Осјећај вожње је потпуно другачије искуство. Убрзања су интензивна, практично тренутна. Нема трзања, нема промјене брзина, нема турбо рупе.

Улазак у аутомобил, ручица у ‘drive mode’ и крећете одмах, пуном снагом, без звука, без загријавања мотора. Тежиште је ниско, због батерија које су у поду. Распоред масе је 50/50 јер нема тешког мотора или преноса који би претезали неки крај.

Задњи дио мало жели да 'заигра', јер је велика снага, али далеко мање него код класичног задњег погона.

Гдје га пуните и колико траје пуњење?

Батерија од 85 kWh идеална је за 'суперпуњаче' који напуне око 60% за 20-ак минута. Ускоро ће их бити и у Словенији, а надам се за највише годину дана у Хрватској.

Редовно се могу пунити на пуњачима којих је све више и који пуне до 120 км вожње за сат времена. Радијус кретања је око 450 км ако возите пажљиво, или бар 300-350 км брзе вожње по аутопуту.

Пунити можете код куће или у фирми, користећи трофазну утичницу или обичну шуко утичницу. За 95 % потреба, то је сасвим довољно. Свако јутро идете пуног 'резервоара' на пут.

У породици имамо други аутомобил, а и у фирми имамо неколико возила, тако да ако баш морам до Дубровника аутом и у журби сам, онда нећу ићи Теслом, барем док не поставе два суперпуњача - један прије и један послије Сплита.

Шта вам се највише свиђа код Модела С, а шта вам се не свиђа?

Прве замјерке су - унутрашње уређење које је више 'америчко' него 'њемачко' па се некима чини сувише грубо. Мени не смета. Сједишта би могла боље држати у кривинама. То су признали, па из Тесле ускоро стиже модел с побољшаним сједиштима.

Прекидач мигаваца је постављен прилично ниско, на врху има тастер за укључивање брисача, па се често деси да при скретању десно укључим и брисаче.

Недостају ми и елементи активне сигурности на које сам навикао у Волвоу - систем аутоматског детектовања препреке и кочења, систем против налетања на возило или пјешаке, камере за мртви угао и слично.

С друге стране, велики екран осјетљив на додир којим управљате свиме у возилу (дословно нема прекидача на управљачкој конзоли), стални сигнал 3G за све земље, интернет радио, Google maps и класична навигација, гласовно управљање, апликација којом у сваком тренутку видите са смартфона све податке о возилу и можете приступити основним детаљима попут укључивања климе или гриања, отварања, пуњења итд. - напросто одушевљавају.

Страхујете ли да би ауто могао остати без енергије и не достићи циљ?

Прича о домету кретања је само страх у нашим главама. Навикли смо на бензинске пумпе на сваком кораку. За почетак, мало прецизније планирам, а касније се навикнеш и све иде као с бензином или дизелом.

Калкулација снаге у батерији тако добро ради да је тешко остати на путу, а ако се то и догоди, само замолите некога да вам дозволи да се прикључите. Потрошићете му мало струје, а ви ћете добити неколико десетака километара до првог озбиљнијег пуњача.

Како и где ћете га сервисирати?

Сервис се ускоро отвара у Грацу. Тренутно је најближи у Бечу. Тесла има и теренску службу. Како је мало дијлова, већину проблема ријеше на лицу мјеста.

Ауто је стално повезан, 3G или WiFi (да, и то се конфигурише, па кад сте у гаражи, на кућној сте мрежи) како би примио унапређења. Тако се значајно побољшао у посљедњих неколико мјесеци.

Побољшана је калкулација потрошње батерије, смањени губици струје, додат ‘creep mode’ (попут аутоматика, по жељи, креће сам кад пустите кочницу), побољшана навигација и још много тога.

Како Хрвати реагују на Модел С?

Они који знају о чему је ријеч, одушевљени су, застајкују, гледају, питају. Они који не знају, схвате тек кад прођем, јер се питају гдје је звук.

Најљепше је отварање предњег и задњег гепека, кад схвате да нема мотора.

За крај, колико је то све коштало?

Цијене су на Теслиним званичним веб страницама, није јефтино.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана