Велики повратак: Москвич покреће производњу

Indeks
Foto: FB

Складно најавама, Руси су чврсти у намјери да до краја ове године покрену производњу.

Било је то у мају када је московски градоначелник само неколико сати након што је Renaultпродао своје погоне Автовазу објавио како ће реинкарнирати легендарну руску марку. Москвич, који је престао постојати 2006. године, сада се враћа на сцену, а први примјерци из творнице ће почети силазити већ у децембру ове године, сазнаје Ројтерс. 

Службени интернационални назив некадашње Ренаултове творнице сада је Моscow Аутомобиле Factory Моskvich.

"Аутомобилска индустрија је доживјела озбиљан крах ове године, али упркос томе, надам се да ћемо моћи покренути творницу Москвич у децембу уз помоћ министарства индустрије и трговине“, изјавио је московски градоначелник Сергеј Собјанин, сазнаје агенција Interfax.

План је да творница до краја године произведе 600 аутомобила, од чега ће њих 200 бити на електрични погон. План за сљедећу годину је далеко оптимистичнији, чак 50.000 примјерака. Једино што је остало непознато је који ће се модели уопће производити. 

Према доступним информацијама, ова би творница требала постати центар руске аутоиндустрије по питању електричних возила. Канцеларија градоначелника и Камаз већ су се раније договорили како ће у модернизацију творнице уложити око 83 милиона евра. Камаз је у потрази за партнером у подручју производње аутомобила, а претпоставља се како је најизгледнија сурадња с кинеским партнером, компанијом ЈАЦ.

Подсјетимо, Renault је Автовазу продао своју творницу по цијени од 1 руског рубља или 0.017 еура, али уз право прво откупа у наредних шест година. У погонима у Москви производили су се Renault Аркана, Duster и Captur те Nissan Теrrano. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана