Већина људи погрешно пере аутомобил у аутопраони: Ево шта не треба да радите

Г.С.
Foto: Илустрација

Они који перу ауто у аутоматској аутоперионици, потпуно погрешно одржавају ауто.

Ово је, међутим, логично, јер упркос бројним тврђама стручњака да је ова врста прања безбедна за ваш аутомобил, последњих година технологија фарбања аутомобила се промијенила до те мјере да су аутомобили много мање „дебело” фарбани него што су били пре пет година. Штавише, дебљина лака је смањена за више од 50%.

То значи да произвођачи штеде 50% материјала и фарбају чак два аутомобила истом количином фарбе. Оно што је добро за произвођаче, лоше је за купце, јер од дебљине боје зависи и дуготрајно одржавање аутомобила.

Да ли знате некога ко погрешно пере свој ауто у самоуслужној ручној аутоперионици?! Ако постоји апсолутна забрана прања аутомобила у аутоматској аутоперионици (аутомобили се практично више неће полирати због толико танког слоја фарбе), у самоуслужној ручној аутоперионици све би требало да буде у реду?! Није.

У разговору са оператерима ручних аутоперионица, установили смо да 90% корисника пере свој аутомобил потпуно погрешно, јер мијешају процедуре и не користе ствари како треба.

Због тога је стручњак објаснио за ЦИтyмагазине.си како да одржавате аутомобил и чистите га у самоуслужној аутоперионици, како бисте што мање „оштетили” аутомобил и дуго задржали леп изглед.

Корак 1: Шампонирање – активна пена – програм пјене

 Ако хауба није загрејана, препоручујем тренутно примарно наношење активне пене на аутомобил. Ово ће ослободити највећу количину прљавштине, коју ће бити лакше опрати у другом кораку.

Корак 2: Испирање примарне прљавштине – мека вода – програм испирања

Док активна пена тече са бочних страна аутомобила, али се не осуши, аутомобил се испире последњим програмом – меком водом или испирањем. Ауто ће изгледати много боље него пре овог прања, а ако сте га опрали пре неколико дана, практично можете да се одвезете.

Овако опран аутомобил важно је не брисати пешкиром, јер на фарби има превише прљавштине која би оштетила боју. Ако желите стварно чист аутомобил, пређите на трећи корак. Одмах после другог корака увек нанесем одмашћивач на фелне, обично К2.

Напомена: Приликом прања никада не користим програм за прање, јер у води постоји примјеса која „теоретски” треба да разбије прљавштину. Пошто имам керамику на ауту, не користим овај програм.

Корак 3: Поновно шампонирање активном пјеном или шампоном

У трећем кораку користим и активну пену, пошто у самоуслужној перионици нема мјеста гдје сипати воду у канту. Пена делује као катализатор између рукавице за наношење ауто шампона и лима. Ово ствара дебели слој између рукавице и аутомобила и смањује ризик од оштећења.

Да имам на располагању воду, направио бих пенасту мешавину шампона у канти која спречава оштећење лака. Ауто перем у 3 или 4 зоне: прво кров, шофершајбну и хаубу до ⅔. У другој зони, бочна стакла и задње стакло. У трећем кораку чистим доњи део врата, а на крају задњи браник. Напомена: приликом прања окрените рукавицу на „свежу“ страну. Чистим делом прво оперите маску и задње стакло и део хаубе до браника.

Корак 4: Прање аутомобила – мека вода – програм испирања и воскирања

Последњи корак је темељно испирање аутомобила. Лично користим восак и бољим ручним аутоперионицама. Брзо оперем ауто, затим нанесем восак и искористим још један жетон да би се аутомобил заиста добро опрао. Затим обришем аутомобил посебним пешкиром за сушење, пресавијеним на 2 или 4 дела.

Неки користе спреј – тзв. сушач. Не користим машину за сушење која спречава „љубавне трагове“, али веома пазим на чистоћу пешкира. Надам се да сам вам приближио процес прања у самоуслужној аутоперионици, чиме ћете нанијети што мање штете на вашем аутомобилу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана