USB прикључак умjесто упаљача у аутомобилу

Aгенције
USB прикључак умjесто упаљача у аутомобилу

Времена се мијењају. Неки садржаји који су деценијама били уобичајени у кабини аутомобила, полако се повлаче пред налетом савремених технологија.

Откако су радио уређаји постали дио опреме аутомобила, музика и вожња нераскидиво су повезани. Формати и стандарди су се временом мијењали, па се, рецимо, са касета прешло на компакт дискове, а у посљедње вријеме полако предстаје и потреба за CD уређајима.

У савременима аутомобилима USB прикључак све више добија на значају, па је Hyndai одлучио да у моделима које пласира на домаће тржиште традиционални упаљач замијени USB портом. Како пишу јужнокорејски медији, Hyndai је спровео анкету која је показала да 84% возача уопште не употребљава упаљач у свом аутомобилу. Са друге стране, чак 92 одсто испитаника изразило је жељу да да има USB прикључак.

Очигледно је да се навике и стил живота возача временом мијењају, бар када је ријеч о Кореји. Све је мање оних који пуше у возилима (или за припаљивање цигарете не користе уграђени упаљач), али зато готово сви имају потребу да свој смартфон или MP3 плејер прикључе на аудио систем.

Упаљачи у аутомобилима постоје скоро девет деценија. Један од првих упаљача патентиран је још 1921. године, а постали су стандардни дио опреме у многим америчким аутомобилима већ 1925.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана