Уочите разлике: Мерцедес Concept Coupe SUV и BMW X6

Aгенције
Уочите разлике: Мерцедес Concept Coupe SUV и BMW X6

Мало је оних који гледајући Мерцедес Concept Coupe SUV нису најприје помислили на BMW X6. Мерцедес не крије да је његов нови аутомобил настао са идејом да се на тржишту супротстави баварском моделу, али поставља се питање да ли су дизајнери ту намјеру могли боље да "прикрију"?

Када неки произвођач аутомобила први избаци на тржиште специфичан модел, који припада потпуно новом сегменту возила и који постиже добре продајне резултата, конкурентска компанија је у проблему.

Како конструисати сопствени аутомобил из истог сегмента а притом остати оригиналан?

BMW је својевремено закорачио у непознато и ризиковао са моделом X6, али му се ризик исплатио. С обзиром на изражен ривалитет два њемачка премијум произвођача, било је питање времена када ће се Мерцедес појавити са сличним моделом.

То се догодило на актуелном салону аутомобила у Пекингу, гдје је премијеру имао Concept Coupe SUV.

Иако Мерцедес још увијек није званично потврдио да ће овај концепт ући у серијску производњу, биће изненађење ако се то не деси.

Међутим, прије него што се појави продукцијска верзија, њемачки произвођач ће у јавности морати да одбрани његов дизајн, који неодољиво подсјећа на BMW X6.

Два аутомобила заиста личе када је ријеч о силуети, пропорцијама и димензијама, али и неким детаљима спољашњости.

Сличност је до одређене мјере била неминовна, с обзиром да су конструктори и дизајнери Мерцедеса добили од својих шефова исти задатак који се неколико година раније нашао на радним столовима њихових колега из BMW-а.

Лаички, најједноставније би било оптужити Мерцедес да је ископирао BMW X6. Нешто слично се догодило и BMW-у када је недавно представио модел Серије 2 ActiveTourer који конкурише Мерцедесовој Б класи.

Када се у обзир узму ограничења која пред дизајнере поставља сегмент купе-кросовер возила, задате димензије и аеродинамички изазови, поставља се питање да ли је и у којој мjери Мерцедесов концепт могао да буде другачији од BMW X6?



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана