Јединствени Шкода Суперб моћнији од Аудија РС4 Авант

Срна
Foto: РЕ Перформанс

Шкодин модел Суперб је недавно добио своју четврту генерацију, но стари није спреман отићи тихо.

Шкодин огранак У Великој Британији је у сарадњи с РЕ Перформансом припремио уникатно ремек-дјело, слипер који на достојан начин испраћа претходну генерацију.

Слеепер Едитион можда изгледа као обични Суперб караван, али ипак посједује озбиљне перформансе и побољшања шасије. Звијезда је свакако унапријеђени 2,0-литарски ТСИ мотор, који развија 477 КС и 661 Нм обртног момента, а то значи да је Суперб снажнији од актуелног Аудијевог модела РС4 Авант Едитион 25, који има 2,9-литарски В6 твин-турбо мотор те испоручује 470 КС и 600 Нм обртног момента.

Ова снага је значајно повећање с 280 КС и 400 Нм којим располаже стандардни Суперб, а постигнуто је уградњом већег Гарет Пауер Макс Турба, новог система горива, унапријеђеног међухладњака и новог даунпајпа. Мотор је упарен са седмостепеним ДСГ мјењачем, преко којег се снага преноси на сва четири точка.

Британски тунер РЕ Перформанс је уградио нови подесиви овјес, аутомобил је спуштен за 50 мм, а унапријеђен је и кочиони систем с АП Рејсинг дисковима и кочионим клијештима са шест клипова како би парирао већој снази. На аутомобилу су и 19-инчне фелге с Yокохама гумама димензија 235/40 ЗР19.

Карактер „слипера“ се огледа у чињеници да каросерија није доживјела никакве промјене. Аутомобил је фабрички опремљен најбољим пакетом опреме Лаурин амп; Клемент, лакиран је у Ројал зелену боју те посједује адаптивна Фул Матрикс ЛЕД предња свјетла, преноси Кликс.

Унутрашњост је остала вјерна својим коријенима, пресвучена је Коњак перфорираном кожом и „накрцана“ луксузом. У њој се налази 9,2-инчни инфотејнмент екран осјетљив на додир, Виртуал Кокпит, Кантон озвучење, трозонски клима уређај, возачево сједиште с функцијом масаже, гријани управљач и још много тога. Запремина пртљажника износи од 660 до 1.950 литара.

Skoda Super Estate Sleeper Edition ће остати дио прес флоте, тако да од продаје неће бити ништа.

Сврха овог аутомобила је и успјех треће генерације Суперба, која је продана у 860.000 примјерака. Узимајући у обзир све генерације, то је више од половине проданих примјерака откако се Суперб појавио 2001. године. Укупан број проданих аутомобила од „првог дана“ износи 1,6 милиона.

Четврта генерација Суперба је лансирана у јуну 2024. године и одлично се продаје. Очекује се да Шкода представи и РС флегшип високих перформанси, но тешко је вјеровати да ће парирати уникатном моделу Слеепер Едитион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана