Укида се Сајам аутомобила у Београду?

Танјуг
Укида се Сајам аутомобила у Београду?

Београд - "Увозници аутомобила у Србији су у тешкој ситуацији и тренутно не постоји економска оправданост за одржавање међународног Сајма аутомобила у Београду"

"Ми врло добро знамо да је то међународна манифестација од великог значаја за нашу земљу и не бисмо волели да се она не одржи", рекао је предсједник Српске асоцијације увозника возила и делова Србије Милош Петровић.

Петровић је упозорио да би у том случају могла да буде изгубљена лиценца за одржавање сајма.

Петровић је изразио жаљење што "увозници немају помоћ законодавца, нити институција задужених за увознике и препуштени су сами себи, а таксе се уводе како неком треба и без консултације".

Петровић је напоменуо да увозници годинама уназад уплаћују стотине милиона евра у буџет на основу разних такси, доприноса и пореза и да би држава са њима морала више да комуницира.

"Ми смо покушали све, да преговарамо са сајмом, и они су били веома коректни са најбољом могућом понудом коју могу да нам дају. Та понуда је, нажалост, идентична као пре две године, када је одржан последњи међународни сајам аутомобила", рекао је председник Асоцијације.

Петровић је истакао да се може десити да уколико сајам у 2013. не буде одржан, Београд више никада нема међународни Сајам аутомобила и да се он пресели негдје у окружење, а домаће тржиште аутомобила постане небитно.

Београд има, према Петровићу, најбољи термин за одржавање међународног салона аутомобила (у посљедњој седмици марта и почетком априла) - одмах послије женевског Салона аутомобила на коме се представљају нови модели.

"Аутомобили премијерно представљени у Женеви се одмах селе у Београд, и зато је Сајам у главном граду Србије важан свим светским произвођачима", напоменуо је Петровић.

Продаја нових аутомобила у Србији је, према Петровићу, у 2012. пала за око 30 одсто у односу на претходну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана