У Србији од 1. марта пијани возачи иду директно у затвор

Aгенције
У Србији од 1. марта пијани возачи иду директно у затвор

Ако полиција у Србији приликом контроле утврди да возач има 1,2 промила алкохола у крви или више, он ће бити спроведен на трежњење, а одмах послије тога код дежурног судије за прекршаје. У случају да му судија изрекне затворску казну, ићи ће право у затвор.

Саобраћајна полиција и судови имаће ту могућност по новом закону о прекршајима, а по истом поступку биће кажњени и возачи који одбију алко-тест или покушају да побјегну полицији.

Директор Комитета за безбједност саобраћај, Дамир Окановић, објашњава како ће изгледати поступак према пијаним возачима.

"Возач ће најпре провести 12 сати у трезнилишту. Након тога, саобраћајна полиција опет мери проценат алкохола у крви. Када алкометар покаже нулу, возача се изводи из притвора и води код прекршајног судије, који му на лицу места изриче извршну казну", објашњава Окановић.

"То значи да ће пијаним возачима одмах бити одузета дозвола, изречена новчана казна и уписани казнени поени", истиче он.

Предсједник Прекршајног суда у Београду, Милан Мариновић, каже да возачи имају право жалбе, али да то не одлаже моментално кажњавање.

"Након што га судија казни, возач има право жалбе у року од осам дана, а Апелациони суд жалбу мора да реши за највише три дана", објашњава Мариновић.

"Пресуда бити правоснажна за најмање четири дана, ако се возач жали одмах, или за највише 11 дана ако чека последњи, осми дан за подношење жалбе", каже Мариновић и додаје да су судије спремне и обучене за скраћене поступке.

Возач који буде кажњен затвором, сачекаће резултат жалбе - у затвору.

Осим због алкохола у крви, возаче ће полиција пред суд водити и због пребрзе и насилничке вожње, прелажења пруге када су рампе спуштене и због бјежања од полиције.

"Све су то прекршаји за које постоје необориви докази. За пијанство то је алкометар, за брзу вожњу то је радар са камером. За насилничку вожњу и бежање од полиције судији ће бити довољан снимак који забележе камере које носе саобраћајни полицајци или снимци са полицијских аутомобила. Са снимцима и фотографијама проблем доказивања неће постојати", објашњавају у Саобраћајној полицији.

Професор безбједности саобраћаја, Зоран Ковачевић, каже да су казне извјесније са скраћеним поступком.

"Они који возе потпуно пијани или прелазе пругу поред спуштене рампе сигурно ће бити кажњени. Они неће моћи да одуговлаче прекршајне пријаве до застаревања или да избегавају доласке на суд. Возачи који знају да ће им истог дана бити одузета дозвола и изречена казна, размислиће како ће се понашати у саобраћају", истиче Ковачевић.

Предлог Комитета за безбједност саобраћај је да се у појединим случајевима обавезно изричу затворске казне умјесто новчаних.

"Ми тражимо да се инсистира на изрицању затворске казне ако је возач у последње две године осуђиван за неки од ових прекршаја. Постоји могућност и да се одузима возило вишеструком повратнику, и то судије морају да имају у виду", апелује Окановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана