У Норвешкој више електричних него аутомобила на бензин

Срна
У Норвешкој више електричних него аутомобила на бензин

ОСЛО - Норвешка је постала прва земља у свијету која на путевима има више електирчних него аутомобила на бензин, што је необично за земљу која је богата нафтом, али жели да се ријеши аутомобила који користе фосилна горива.

Од 2,8 милиона приватних аутомобила регистрованих у Норвешкој, 754.303 су потпуно електрична, у поређењу са 753.905 који троше бензин, саопштила је Норвешка друмска федерација (ОФВ).

Дизелски модели су и даље најбројнији са нешто мање од милион возила, али и њихова продаја нагло опада, пренио је АФП.

"Ово је историјски тренутак. Прекретница коју је мало ко видио да долази прије 10 година", саопштио је директор ОФВ Ојвинд Солберг.

Он је рекао да се електрификација флоте путничких аутомобила одвија брзо и да се Норвешка убрзано креће ка томе да постане прва земља у свијету у којој доминирају возила на електрични погон.

Брзина којом се норвешки возни парк обнавља "сугерише да ћемо 2026. године имати више електричних него дизел аутомобила", додао је Солберг.

Према подацима Међународне агенције за енергију, електрична возила су чинила само 3,2 одсто аутомобила у свијету 2023. године. Тај проценат је износио 4,1 одсто у Француској, 7,6 одсто у Кини, 18 одсто на Исланду.

Норвешка, парадоксално велики произвођач нафте и гаса, поставила је циљ да од 2025. године продаје само возила са нултом емисијом гасова, што је 10 година испред циља ЕУ. Норвешка није чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана