У Енглеској се гради прва лука за летеће аутомобиле

Кликс
У Енглеској се гради прва лука за летеће аутомобиле

Популарност летећих аутомобила је у порасту, а велике компаније попут Боинга и Поршеа озбиљно размишљају о развоју оваквих возила. У Енглеској је сада званично започео рад на изградњи прве луке за летеће аутомобиле.

Британска компанија Urbar-Air Port се удружила с компанијом Хjундаи како би заједно изградиле футуристичку луку и показали свима шта доноси будућност зрачног путовања. Они нову луку називају Urbar Air Port.

Циљ новог пројекта је развијање инфтраструктуре за сљедећу генерацију електричних и аутономних зрачних возила.

"Аутомобилима требају цесте, возовима пруге, авионима аеродроми, а електричним летјелицама с вертикалним полијетањем и слијетањем (еVTOL) су потребне Urbar Air Port луке. Прије више од стотину година обављен је први комерцијални лет који је креирао модерни повезани свијет. Urbar Air Port ће унаприједити повезаност наших градова, повећати продуктивност и помоћи Великој Британији да преузме главну улогу у новој 'чистој' глобалној економији", изјавио је Рики Саду, оснивач и директор Urbar-Air Portа.

Urbar Air Port лука је за 60 посто мања у односу на традиционални хелипорт, а може се изградити за свега неколико дана те премијештати на друге локације у случају потребе. Такође, веома је еколошки прихватљива јер нема карбонску емисију.

Лука ће моћи прихватити било које еVTOL возило те је идеална за хитне ситуација с обзиром на то да ће омогућити брзо полијетање дронова и eVTOL возила који транспортују опрему, намирнице и људе гдје год је то потребно.

Хjундаи намјерава изградити и властиту eVTOL летјелицу те је понудити на тржишту до 2028. године.

Нова лука се прави у Ковентрију у Енглеској те ће бити завршена до новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана