Трик како можете провјерити краду ли вас на пумпи док сипате гориво

GS
Foto: X.com

Сви ми кад посјетимо бензинску пумпу очекујемо да смо у резервоар наточили тачно онолико горива колико на бројачу пише, а то се дакако уз истакнуту цијену може ишчитати по броју литара или цијени коју морамо платити. Али, шта ако није тако? Можете ли са сигурношћу рећи да сте наточили тачно нпр. 20 литара?

Јасно да не можете. Али постоји трик којим се то може провјерити. Пумпе које се монтирају на бензинске не само да су хомологоване, већ су и пломбиране и баждарене. Циљ је спријечити манипулацију њима, али каткада непоштени појединци уклоне пломбу, модификују бројило и затим га покрену. Тако натјерају возача да плати одређену количину литара, а да је заправо у свој резервоар улио мање горива. И то је јасно казнено дјело.

Морамо истаћи да су бензинске пумпе сваке године дужне проћи инспекцијски преглед. Протоколе за провјеру утврђује Министарство привреде и њима се провјеравају бртве и количина горива која се испоручује у цријевима, чије одступање не смије бити веће од 0.5 одсто волумена.

Један ланац бензинских пумпи у ЕУ објашњава да, према закону, све станице морају понудити тестирање у епрувети, ако ви то затражите. И то је један од начина да се зна је ли аутомат исправно калибриран. То је метода која је лака колико и брза, будући да провјера траје једнако као и редовно точење горива. Испитивање у епрувети састоји се од уливања горива у дозатор и умјесто уливања у резервоар, то се ради у овом волуметријском инструменту како би се провјерило је ли тражена количина испоручена.

Овим се алатом не може манипулисати јер је такође калибриран и запечаћен. Ако се утврди да количина горива не одговара ономе што показује бројач, ланац бензинских пумпи подлијеже великим казнама, а постоји могућност да се све бензинске пумпе за које утврђено да варају затворе.

Свако од нас, с друге стране, може покренути судски поступак ако пумпа не пристане на тестирање у епрувети. Срећом, овакве су манипулације некад биле чешће него данас, а сумњу би код возача знала изазивати и чињеница кад би уточили примјера ради 54 литре у резервоар од 50 литара, преноси Јутарњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана