Toyota за повлачења возила у САД криви паукове мреже

Aгенције
Toyota за повлачења возила у САД криви паукове мреже

Toyota је објавила да ће позвати на ванредни сервис власнике 870.000 возила, углавном из САД, због проблема са системом климатизације који могу да изазову активирање ваздушних јастука. Јапански произвођач сумња да је проблем настао због паукових мрежа у каналима за климатизацију.

Да и сићушна животиња може да проузрокује велике главобоље показује најновији пример Toyotе. Овај произвођач истражује могућност да мреже које пауци плету у систему за климатизацију доводе до отежаног отицања кондензоване воде, због чега може да настане кратак спој у систему ваздушних јастука.

На инструмент табли би се у том случају појавило упозорење на проблем са ваздушним јастуцима, а у најгорој варијанти могло би да дође и до њиховог активирања. До сада су у САД забиљежена три таква случаја, док се лампица за упозорење укључила у 35 аутомобила. Заједничко за сва ова возила било је присуство паучине у каналима за климатизацију.

У Toyotи још увијек не могу са стопроцентном сигурношћу да тврде да су пауци криви, а у међувремену на ванредни сервис биће позвано близу 900.000 власника возила овог произвођача.

Ово није први пут на пауци изазивају проблеме произвођачима аутомобила. Мазда је 2011. била принуђена да опозове 52.000 аутомобила након што је утврђено да су паукове мреже запушиле вентилационе отворе, што је довело до проблема са резервоаром за гориво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана