Toyota тестира бежичне пуњаче за хибридне аутомобиле

Aгенције
Toyota тестира бежичне пуњаче за хибридне аутомобиле

Toyota развија нови, бежични систем за допуну батерија у својим моделима са електричним и хибридним Plug-in погоном. За почетак, пробно тестирање у Јапану обухватиће три Plug-in хибридна аутомобила, а предвиђено је да се у будућности бежични пуњачи нађу у комерцијалној употреби.

Тестни примjерци биће коришћени свакодневно у уобичајеним условима експлоатације, а циљ је да се дође до информација како бежични пуњачи функционишу у пракси, колико су лаки и практични за употребу и у којој мjери су корисници њима задовољни.

Технологија која се користи омогућава возачу да погонске батерије у свом хибридном аутомобилу допуни на једноставан начин, тако што ће паркирати возило на тачно одређену позицију испод које се у поду налази уређај за бежично пуњење. То би требало да поједностави процедуру допуне батерија јер више неће бити потребно да се аутомобил повезије са утичницом у помоћу кабла.

Toyotин систем функционише тако што преноси електричну енергију бежичним путем користећи магнетну резонанцу која настаје услијед промјена у интезитету магнетног поља између калема-предајника који се налази у поду и пријемног калема у аутомобилу. Како кажу у јапанској компанији, систем је осмишљен тако да се максимално смањи губитак приликом преноса електричне енергије.

С обзиром да је неопходно да возило приликом пуњења батерија буде поравнато са пуњачем који се налази испод њега, Toyota је у тестне аутомобиле уградила и систем за асистенцију приликом паркирања помоћу ког се возило прецизно позиционира у односу на пуњач.

Јапански произвођач за сада није саопштио када ће се овај систем наћи у јавној употреби.

Сличну технологију бежичних пуњача батерија на аутомобилима развија и Волво, који је ову технологију већ тестирао у пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана