Toyota развија ефикасније моторе

Aгенције
Toyota развија ефикасније моторе

Toyota жели да додатно унапреди еколошке перформансе својих возила, тако што ће развити гаму нових мотора које одликује ниска потрошња горива и побољшана термална ефикасност.

Термална ефикасност је нумерички израз који показује колико се топлотне енергије настале паљењем горива претвара у ефективну снагу, а што је она већа, потрошња горива је нижа.

Toyota каже да је технологија за боље сагоријевање и смањење губитака путем топлоте, која је уграђена у ове моторе, већ усавршена у хибридним агрегатима. То ће, како кажу у јапанској компанији, довести до смањења потрошње горива за најмање 10 процената у возилима у које се ови мотори буду уграђивали.

Мотори ће погонити моделе чије редизајн слиједи у скоријој будућности, а на тржиштима широм свијета биће уведено укупно 14 варијанти нових мотора.

Један од мотора је и 1.3 литарски бензинац који ради по принципу Аткинсоновог циклуса, а иначе се користи у хибридним агрегатима.

Аткинсонов циклус сагоревање омогућава да се термална ефикасност знатно повећава јер је степен ширења већи од степена компресије, па је стога већа искористивост горива. Примјена Аткинсоновог циклуса даје већи степен ширења и смањује губитке топлоте због високог степена компресије (13,5), што доводи до одличне термалне ефикасности.

Toyota жели да додатно смањи потрошњу горива ових мотора помоћу мноштва иновација, као што су нови облик усисног вентила који ствара снажан вртложни ток (гдје мешавина горива и ваздуха тече у вертикалном вртлогу) унутар цилиндра и систем за рециркулацију и хлађење издувних гасова (EGR) који ради у спрези са интелигентним електричним променљивим отварањем вентила (VVT-iЕ) ради бољег сагоријевања и мањих губитака.

Нове функције на овом мотору, заједно са гашењем у празном ходу и другим карактеристикама, довешће до приближно 15% мање потрошње горива од садашњих возила.

У међувремену, још један погонски агрегат, 1.0 литарски мотор, развијен заједнички са компанијом Daihatsu Motor Co, Ltd, постигао је максималну термалну ефикасност од 37 процената, због сличног усисног вентила који ствара вртложни ток, система за хлађење и рециркулацију издувних гасова, као и високог степена компресије.

У комбинацији са функцијом гашења мотора у празном ходу и другим технологијама за смањење потрошње, мотор постиже знатно мању потрошњу горива (приближно 30 процената у односу на садашња возила).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана