Toyota поклања свијету патенте за ауто на водоник

Агенције
Toyota поклања свијету патенте за ауто на водоник

Више од 5.600 патената који се односе на технологију водоничних горивних ћелија а које је Toyota регистровала широм свијета биће доступни свакоме ко пожели да их употреби за сопствену производњу аутомобила са погоном на водоник, саопштила је та компанија.

Јапански произвођач тако је кренуо стопама Тесла Моторса који је половином 2014. одустао од заштите патената за технологију електричних возила.

Одлука коју је Toyota објавила на актуелном Међународном сајму електронике (CES) у Лас Вегасу донијета је са циљем да се убрза глобални развој и увођење погонских система са водоничним горивним ћелијама у аутомобиле.

"Вјерујемо да се у свијету могу догодити величанствене ствари када човјечанство међусобно подјели добре идеје", изјавио је потпредсједник Toyota групе у САД, Боб Картер.

"Сматрамо да је за будућност аутомобила на водоник пресудна прва генерација ових возила која ће се појавити на тржишту између 2015. и 2020. године", објашњава Картер.

"Због тога је неопходно срушити корпоративне границе и остварити тијесну сарадњу између произвођача аутомобила, државних органа, акдемске заједнице и произвођача енергената", додаје он.

Компанијама које би жељеле да искористе технологију примјењену на првом Тоyотином продукцијском моделу са погоном на водоник, Мираи, биће доступно укупно око 5.680 патената.

Од тога, 1.970 патената односи се на горивне ћелије, 290 на резервоаре високог притиска за складиштење водоника у аутомобилу, 3.350 је у вези са електронским управљачким системима и софтвером, док се 70 патената односи на технологију производње водоника и систем снабдевања.

Toyota је саопштила да је од укупног броја понуђених патената 2.650 регистровано у Јапану, 820 у САД, 760 у Европи и 720 у Кини.

Патенти ће бити на располагању свим компанијама које производе аутомобиле са водоничним горивним ћелијама, као и снабдјевачима дијелова и компоненти за ову врсту возила, те компанијама које се баве производњом, складиштењем и дистрибуцијом водоника за потребе снабдијевања аутомобила.

Група патената која се односи на горивне ћелије биће бесплатна до 2020. године, а сви остали - неограничено.

Toyota ће затражити од компанија које преузму њене патенте да такође подијеле своје, али при томе неће бити условљавања од стране јапанског произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана