Toyota на водоник у продаји 2015.

Агенције
Toyota на водоник у продаји 2015.

Toyota FCV-R са погоном на водоничне гориве ћелије имаће премијеру на сајму аутомобила у Токију, крајем новембра 2013. Овај модел биће понуђен купцима на пробраним тржиштима 2015. године, кажу у јапанској компанији.

Произвођачи аутомобила у послиједње време имају обичај да као најаву премијере новог модела објаве фотографије маскираног тест прототипа. Тако је Toyota, само неколико недјеља пре него што ће на домаћем, токијском ауто-салону изложити модел FCV-R, приказала прототип овог аутомобила облијепљен камуфлажном фолијом.

Иако су детаљи аутомобила брижљиво сакривени, примјећује се да продукцијски модел изгледа знатно конзервативније у односу на концепт из 2011. Вјероватно су у јапанској компанији овог пута одлучили да не ризикују са неуобичајеним дизајном концептне верзије, па Toyota FCV-R као да представља мијешавину Приуса и претходне генерације Corolle.

Toyota није објавила нове техничке детаље, али на основу податка које су изнијели на сајму аутомобила у Франкфурту, аутомобил ће са једним пуњењем моћи да пређе до 680 км.

У компанији кажу да ће FCV-R бити понуђен купцима на одабраним тржиштим током 2015. године. Осим развијене инфраструктуре, односно неопходних станица за пуњење, сигурно је да ће критеријуми за одабир земаља у којима ће се овај аутомобил продавати бити и платежна моћ купаца.

Наиме, процијењује се да ће Toyota FCV-R у САД коштати између 50 и 100 хиљада долара, а јапанска компанија планира да годишње прода од 5.000 до 10.000 оваквих аутомобила.

Више техничких детаља биће познато након премијере модела Toyota FCV-R.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана