Toyotа и даље број 1 у свијету. VW и GM за петама

Агенције
Toyotа и даље број 1 у свијету. VW и GM за петама

Toyotа је у 2014. продала рекордних 10,23 милиона возила и задржала титулу најпродаванијег произвођача аутомобила испред групације Volkswagen и General Motorsа (GM).

Јапанска компанија је највећи свjетски продавац аутомобила већ трећу годину узастопно а у 2014. први пут је испоручила више од 10 милиона возила у једној години, након што је 2013. продала 9,98 милиона аутомобила.

Другопласирана групација Volkswagen такође је забиљежила историјски рекорд са 10,14 милиона продатих возила, али то није било добољно да свргне Toyotу са трона.

Треће мјесто заузео је General Motors који је у протеклој години широм свијета испоручио 9,92 милиона аутомобила, што је најбољи резултат у историји компаније.

General Motors је преко седам деценија био најпродаванији произвођач аутомобила на свијету, али му је 2008. године ту титулу преотела Toyotа.

У 2011, GM се поново вратио на лидерску позицију када је Toyotина производња била погођена земљотресом и цунамијем у сјевероисточном дијелу Јапана.

Повратак Toyotе на прво мјесто услиједио је 2012. године, и ту се јапански произвођач задржао и 2013.

За 2015. годину, Toyotа, међутим, прогнозира пад продаје на 10,15 милиона возила, услијед мање тражње на домаћем тржишту.

Из тог разлога, Toyotа би ове године могла заостати за Volkswagenом, будући да њемачка компанија добија замајац на тржиштима у развоју, због чега би, први пут у својој историји, могла заузети водећу позицију у глобалној продаји аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана