Тојота вози најбрже

Танјуг
Тојота вози најбрже

Токио - Јапански произвођач аутомобила "Тојота" остао је на трону по броју продатих аутомобила у првих девет мјесеци ове године, а иза себе је оставио њемачки "Фолксваген" и амерички "Џенерал моторс".

"Тојота" је задржала врх захваљујући рекордној продаји од 7,61 милион возила, за три одсто већој у односу на исти период лани. "Фолксваген" је саопштио да је у периоду јануар - септембар продао 7,40 милиона аутомобила, чиме је за длаку надмашио "Џенерал моторс", који је истовремено продао 7,37 милиона аутомобила и камиона широм свијета.

На фантастичан резултат "Тојоте" највише је утицало прво полугодиште у којем је продала скоро 5,1 милион аутомобила.

Захваљујући одличним резултатима у првих девет мјесеци ове године јапански гигант је на добром путу да надмаши рекордну прошлогодишњу продају од 9,98 милиона аутомобила. "Тојота" је за ову годину прогнозирала продају 10,2 милиона возила, што би био рекорд у историји аутомобилске индустрије.

Пословање јапанског произвођача аутомобила, који производи седан "камри", хибрид "пријус" и луксузне моделе "лексус", још је добро упркос потешкоћама на домаћем тржишту, гдје је подизање стопе пореза на додату вриједност подрило укупну потрошњу, а нарочито куповину аутомобила.

"Џенерал моторс" је дуже од седам деценија био први на свјетској листи по продаји аутомобила, али му је 2008. године ту титулу преотела "Тојота". Амерички див се 2011. године вратио на лидерску позицију када је "Тојотина" производња била погођена земљотресом и цунамијем у сјевероисточном дијелу Јапана. Повратак "Тојоте" догодио се 2012. године и Јапанци су већ три године суверени владари.

"Фолксваген" као највећи европски произвођач аутомобила расте из године у годину и вреба прилику да се дочепа врха, а у томе би му могла помоћи експанзија на кинеском тржишту, које биљежи високе стопе раста продаје аутомобила.

"Форд"

Амерички произвођач "Форд" забиљежио је у трећем кварталу боље резултате од очекиваних, прије свега, захваљујући солидној продаји у Сјеверној Америци и Кини. "Форд" је у трећем кварталу зарадио 835 милиона долара, док је у истом периоду претходне године профит износио 1,27 милијарди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана