Тојота тужи раднике за расипање

Танјуг
Тојота тужи раднике за расипање

Компанија Тојота открила је да су бивши запослени, ангажовани на развоју новог концепта возила, непримјерено потрошили око 300 милиона јена (2,7 милиона евра).

У јапанској компанији сматрају да су бивши запослени, током три фискалне године - од 2009., злоупотребили новац компаније тако што су путовања и забавне активности, које нису биле повезане с послом, плаћали на терет Тојоте, преноси агенција Кјодо.

Из компаније кажу да су покренуте дисциплинске мјере и да размишљају да ли да поднесу кривичну пријаву или да траже одштету. Тојота ће учинити све што може да у будућности спречи понављање таквог инцидента, саопштено је из компаније.

Иначе, овај јапански произвођач аутомобила, постигао је вансудски споразум вредан више од милијарду долара, због тужби око проблема са неочекиваним убрзањем својих возила. Ово је највеће вансудско поравнање у историји САД везано за аутомобилске дефекте, навели су тужиоци.

Представници компаније наводе да ће овај споразум рјешити стотине тужби власника тојотиних аутомобила, поднијетих у посљедње три године.

Подносиоци тужби тврде је вредност њихових возила стрмоглаво опала послије честих и многобројних повлачења тојотиних возила због проблема са педалом гаса, пренијела је агенција АП.

Тојота је повукла више од 14 милиона возила широм свијета због проблема са убрзањем и грешке на кочионом систему код свог хибридног модела Приус. Вриједност споразума је 1.1 милијарди долара док ће послије опорезивања бити између 1.2 и 1.4 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана