Тојота смањује производњу у септембру за 40 одсто

Танјуг
Foto: Архива

ТОКИО - Тојота Мотор ће срезати производњу аутомобила у септембру за 40 посто у односу на првобитни план, саопштила је данас та компанија, посљедња у низу великих произвођача возила коју је критична несташича полупроводника натјерала на такав корак.

Највећи свјетски произвођач аутомобила по обиму продаје ипак је прошао боље од ривала, пошто је направио веће залихе чипова сходно плану о континуитету пословања усвојеном након земљотреса 2011. и нуклеарне катастрофе у нуклеарки Фукушима, оцјењује агенција Ројтерс.

Међутим, поновни раст корона случајева широм Азије, искомпликовао је кризу с полупроводницима.

Један извршни директор Тојоте рекао је да септембарско смањење производње обухвата 15 фабрика у Јапану и иностранству, те да је планирана глобална производња компаније за тај мјесец смањена за око 360.000 возила.

Тојотине акције су на затварању трговања биле у минусу од 4,4 посто, што је њихов највећи дневни пад од децембра 2018. године, повукавши референтни индекс Токијске берзе Никеи на седмомјесечни минимум.

Јапански произвођач аутомобила је раније овог месеца саопштио да се суочава са непредвидивим пословним окружењем због нових случајева ковида-19 у економијама у успону, недостатка полупроводника и растућих цијена материјала.

Ова компанија је већ зауставила линије за монтажу возила у неким фабрикама у Јапану током последњих дана јула и почетком августа, али и у вијетнамској фабрици у Тахари, због раста инфекција у тој земљи због чега је набавка дијелова била ограничена, извјестио је раније пословни лист Никеи.

Ројтерс је овог месеца извјестио, позивајући се на упућене неименоване изворе, да је Тојота такође обуставила производњу на једној монтажној линији у Гуангџоу у Кини, у заједничкој фабрци коју води са кинеским партнером Гуангџоу Аутомобилском групом.

Прошлог мјесеца, Тојота је и на Тајланду суспендовала производњу у три фабрике због несташице дијелова узроковане пандемијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана