Тојотa развила 2.0-литарски турбо мотор од 600 КС

Г.С.
Тојотa развила 2.0-литарски турбо мотор од 600 КС

Тојота и даље ради на новим бензинским моторима намјењеним њеним будућим аутомобилима.

Прецизније, развија 1,5 и 2,0-литарске моторе, а гласине говоре да ће снажнији 2,0-литарски мотор с турбопуњачем испоручивати од 400 до 600 КС.

Ови мотори су доказ Тојотине посвећености да задржи традиционалне бензинске агрегате у животу, упркос томе што многи произвођачи аутомобила прелазе на електрична возила. 

У јапанској компанији вјерују да још увијек има простора за побољшање технологије мотора с унутрашњим сагоријевањем.

Поменути 2,0-литарски мотор ће се производити у различитим верзијама, а најснажнија од њих ће испоручивати готово 600 КС и то без електричне асистенције. То износи више од 300 КС по литру, што је импресивно за мали мотор, преноси Кликс.

За стандардне цестовне аутомобиле Тојота планира двије верзије овог мотора. Верзија високих перформанси ће развијати 400 КС и 550 Нм обртног момента, док ће слабија верзија понудити респектабилних 300 КС и 400 Нм.

Тојота би могла користити ове моторе за неке своје нове узбудљиве моделе. Прича се о могућем повратку МР2 роадстера, који би се могао нудити с електричним погоном, али и мотором с унутрашњим сагоријевањем. 

У врху ће бити ГРМН модел високих перформанси, који би могао користити 2,0-литарски мотор комбинован с Тојyотиним ГР-Фор погоном на сва четири точка. Међутим, та верзија би се могла продавати само у Јапану и то у ограниченом броју примјерака с цијеном од око 70.000 долара.

Други потенцијални модел је нова Селика. То би био двовратни цоупе с такођер 2,0-литарским мотором и ГР-Фор системом.

У мају ове године је Тојота званично потврдила да ради на овим новим моторима и то у сарадњи са Субаруом и Маздом. Ови мотори ће бити ефикасни, снажни и спремни за хибридну технологију, а моћи ће користити и алтернативна горива.

Из Тојоте су споменули и да ће нови 2.0-литарски мотор бити снажнији од актуелног 2,4-литарског турбопуњеног мотора. Бит ће мањи и с мањом потрошњом горива, а задовољаваће строге емисије гасова. Поред тога, моћи ће користити карбонски неутрална горива, што ће га задржати у животу чак и након забране традиционалних СУС мотора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана