Тојота оптимистична око годишњег профита

Агенције
Тојота оптимистична око годишњег профита

ТОКИО - Јапански произвођач аутомобила Тојота саопштио је данас да је на добром путу да на нивоу текуће пословне године оствари рекордан профит од 17,5 милијарди долара, подигавши прогнозу прихода, захваљујући слабљењу јена и резању трошкова.

Највећи свјетски произвођач возила подигао је прогнозу нето зараде за пословну годину закључно са мартом 2015. на два билиона јена (17,5 милијарди долара) са раније очекиваних 1,78 билиона јена (15,6 милијарди јена). Подигнута је и прогноза прихода на 26,5 билиона јена (232 милијарде долара) са 25,7 билиона јена (225 милијарди долара), колико су отприлике износили приходи у пословној 2013, преноси агенција Франс прес.

Прогноза продаје возила је, са друге стране, нешто снижена, на 9,05 са 9,1 милиона аутомобила.

Компанија је у шест мјесеци закључно са септембром остварила нето профит од 1,13 билиона јена у односу на билион јена из истог периода лане. Приходи су истовремено порасли 3,3 одсто на 12,94 билиона јена.

За разлику од других јапанских произвођача аутомобила, који су махом преселили производњу у иностранство да би смањили изложеност флуктуацијама јена, Тојота је највећи дио прозиводње задржала у Јапану, због политичких притисака да као највећи произвођач возила помогне домаћој економији, што јој се на крају исплатило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана