Тојота и Тесла постају партнери?

ГС
Тојота и Тесла постају партнери?

Како пише јужнокорејски  Chosun Ilbo  Тојота и Тесла су на прагу партнерства у вези са развојем нове платформе за будући електрични СУВ. Наводно, Тојота би обезбиједила архитектуру, док би софтверски дио требало да одради амерички бренд.

Гласина даље каже да ће тако настати нови модел који ће бити припадник СУВ сегмента и наравно ЕВ. Корејци јављају да се ради о возилу чија би цијена требало да износи 25.000 долара и што се данас сматра за релативно приступачан модел када се говори о електричним аутомобилима, преноси ауторепублика.

Ипак, ниједан од поменутих произвођача до сада се није огласио повом ових гласина који стижу из далеке Азије. Изгледа помало нереално да дође до сарадње између Тесле и Тојоте, али то не би било први пут да ове марке остваре неки тип партнерства.

Не тако давно, 2010. године је Тојота купила акције Тесле за 50 милиона долара. Тада је америчка марка радила на пројекту развоја електричног РАВ4. Али, Тојота је све акције Тесле продала 2017. године и отада нема удјела у произвођачу електричних аутомобила.

Јапански бренд има самосталне планове у вези са електрификацијом. Њихова жеља је да 40 одсто гаме буде електрификовано до 2025. године, односно 70 одсто до 2030.

За разлику од већине ривала, Тојота се није посветила само ЕВ моделима. У будућности ће се ослањати на низ погона, класичних хибрида, преко плуг-ин хибрида, до електричних аутомобила и оних који користе горивне ћелије, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана