Тојота и Нисан повукли 6,5 милиона возила у свијету

Агенције
Тојота и Нисан повукли 6,5 милиона возила у свијету

Токио - Јапански произвођачи аутомобила Тојота и Нисан саопштили су данас да су повукли 6,5 милиона возила у свијету у оквиру последњег случаја са кваром на ваздушним јастуцима компаније Таката који се повезује са неколико смртних случајева.

Тојота, највећи свјетски произвођач возила, наводи да се повлачење око пет милиона возила односи на 35 модела произведених између 2003. и 2007, док Нисан наводи да је повукао 1,56 милиона возила произведених од 2004. до 2008, такође због неисправних ваздушних јастука компаније Таката, преноси агенција Франс прес.

“Опозив возила погодиће многа од наших тржишта, укључујући Јапан, Европу и Сjеверну Америку”, рекао је за Франс прес потрпарол Нисана, додајући да је експлодирање ваздушних јастука само један у низу проблема повезаних са јастуцима.

Саопштење јапанских ауто-компанија долази након што је 20 милиона аутомобила низа произвођача, укључујући Џенерал моторс и Хонду, већ повучено због ризика да ће се Такатини вадушни јастуци без потребе активирати и експлодирати, уз потенцијално фаталне посљедице по путнике у возилу.

Упркос опозиву возила, Нисан је забиљежио солидне финансијске резултате, па је у протеклој пословној години остварио скок нето профита од 17,6 одсто на 457,6 милијарди јена (4,2 милијарде долара), захваљујући слабом јену и лансирању нових модела. Компанија у текућој години очекује раст зараде на 485 милијарди јена.

Тојота је прошле недеље саопштила да је њен годишњи нето профит скочио на рекордних 18,1 милијарду долара.

Таката, која послује у 20 земаља, један је од највећих произвођача ваздушних јастука у свијету и кључни је добављач јастука за велике произвођаче аутомобила.

Суочена са бројним судским процесима и истрагама власти, Таката је признала да је криза утицала на њене резултате, али и додала да вјерује да ће у текућој пословној години остварити нето профит од 20 милијарди јена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана