Мазда CS-30 Skyactiv-X: Резултат знања, посвећености и позитивних емоција

ГС
Foto: Илустрација

Одлично дизајнирана и опремљена иновативним бензинским мотором, који се крије иза назива Skyactiv-30, Маздина СУВ изведеница на основици одличне Мазде 3 дефинитивно спада међу најсјајније звијезде сегмента којем припада - до посљедњег шарафа.

Маздино попуњавање празнине између модела CX-3 и CX-5 у далекоисточној држави чији се Велики зид ипак не може видјети с Мјесеца нуди се иза ознаке CX-4 и изгледа мрвицу другачије. На осталим тржиштима, уклјучујући и европска, одговор из Хирошиме с којим је Мазда ушла међу све популарније СУВ-ове за чију су основицу послужили модели из Ц сегмента крије се иза ознаке CX-30.

Оно што је много важније од збрке око ознака је чинјеница да Мазда (још једном) у понуди има модел који се према свим садашњим критеријима може сврстати међу звијезде сегмента којем припада, а као такав би на себе требао скренути пажњу купаца који инсистирају на премиум рјешењима и због тога углавном размишљају о моделима који долазе из двије-три Њемачке аутомобилске компаније.

Све о чему смо већ писано током " дружења" се с актуелним Маздама може се примијенити и у случају модела CX-30, јер је вишеструко награђен Кодо дизајн (с којим су вриједни Јапанци жељели и успјели створити утисак да се аутомобил креће и када стоји) и овдје дошао до пуног изражаја, без обзира на СУВ-овске изражене пластичне обрубе каросерије и нешто веће растојање између поднице и тла у односу на Мазду 3. Не, ни овај пут нисмо пронашли ништа што је на складној каросерији могло (требало) бити дизајнирано другачије. И онда вриједи споменути коментар старијег господина на бициклу који је посматрајући CX-30 рекао: "Још има наде за аутоиндустрију".

Изглед јесте битан, али бити равноправан у елитном друштву СУВ-ова ове категорије значи понудити возачу и његовим сапутницима путничку кабину у којој нема компромиса када се ради о избору материјала за нјено облагање. С најбољим пакетом опреме купци Мазде CX-30 могу рачунати на кожом обложену и изванредно опремлјену двобојну унутрашнјост у тамним тоновима, а премиум статус подвлачи и завидна звучна изолација, преноси Кликс који је тестирао ово возило.

Због положаја и опција подешавања возачког сједишта у односу на наглашено ергономично и прегледно аналогно-дигитално радно окружење, возачица ће врло брзо осјетити да стара јапанска филозофија Јинба Иттаи (савршен склад између коња и јахача) на којој инсистирају у Мазди вриједи и у случају овог аутомобила. Добра вијест за мале и велике путнике на задњим сједиштима је да стакла на задњим прозорима имају сасвим доволјну површину, а ту су и пожелјни вентилациони отвори. Све који воле „од сумрака до зоре" обрадоват ће изузетно ефикасна адаптивна ЛЕД свјетла.

Да, у Мазди се и даље успјешно одупиру смањену радне запремине и уградњи турбопунјача који би асистирали њиховим бензинским моторима, али су у духу приче „ми ћемо својим путем" припремили занимљив дволитарски четвероцилиндарски атмосферски бензински мотор који се крије иза назива Skyactiv-X и нуди сасвим довољно (бензинских) перформанси уз заиста скромну (дизелску) просјечну потрошњу горива.

Особу која је иза управљача вјероватно неће занимати како функционише паљење смјесе у цилиндрима (мало свјећицом, мало високом компресијом) које се крије иза скраћенице SPPCI , а с којим су инжинјери Мазде на најбољи начин комбиновали рјешења која се одвојено користе у бензинским и дизелским моторима, али је свакако вриједно пажње да се 186 КС у комбинацији с аутоматским мјењачем и погоном преко обе осовине у просјеку може задовољити с мање од шест литара на 100 километара.

Штедљивости и смањеној емисији издувних гасова додатно доприноси и благи хибридни систем с 24-волтном батеријом који кочењем произведеном струјом опскрбљује различите електропотрошаче и тако смањује оптерећење мотора. Јасно је да вриједност највећег обртног момента (240 Нм) није на нивоу компаративних турбобензинаца, али је корак изнад посљедњих генерација атмосферских дволитарских четвероцилиндарских мотора. Помислили смо да не би било лоше када би Мазда „Тројку" у догледној будућности понудила и са још снажнијим мотором којем асистира турбопунјач, али сматрамо да у окружењу нјене лијепе (и паметне) СУВ изведенице Skyactiv-X нуди сасвим довољно „музике".

Иако брзином реакције није на нивоу аутоматских мјенјача којима асистирају два квачила, углађен 6-степени аутоматски мјенјач помоћи ће удобности и општој опуштености, али због ранијих искустава која смо имали с Маздиним ручним 6-степеним мјенјачем, чија оптимално позиционирана ручица из једног у други степен пријеноса иде да боље и не може, наш CX-30 ипак би имао три папучице. Оствариво, јер Мазда и уз најснажнију и најболје опремлјену верзију нуди обе опције погона и обе опције мјењача.

Оно чега се, дефинитивно, не би требало одрицати је споменути адаптивни погон преко обе осовине  с којим се потенцијал мотора аутоматски, адекватно и неосјетно распоређује на предњу или обе осовине које краси исти траг точкова. Уз подршку система Skyactv Dinamics и G-control plus возачица може рачунати да у сваком тренутку на сваком точку има оптимално пријањање, што уз перфектно избалансиран  директан управљач и одличне гуме осигурава динамичан ритам кроз завоје. И ето забаве која је, не тако давно, била резервисана уз аутомобиле чија је подница много ближа подлози. Разлог више за дубоки наклон посвећеним експертима-емотивцима из Хирошиме због доприноса за настанак овог аутомобила који је, поред осталог, показао да се уопште не устручава ни на изразито лошим и грубим подлогама.

Основни подаци о аутомобилу: Мазда CX-30 X186 АТ АЊД ГТ Плус Цијена основног бензинског модела (CX-30 Г122 М-Хyбрид): 44.380 КМ Цијена тестног модела: 71.340 КМ

Мотор: Смјештен напријед уздужно, четири цилиндра, 16 вентила, бензински, атмосферски. Директно убризгаванје горива. Благи хибридни систем (МХЕВ). Омјер компресије – 15:1. Радна запремина 1.998 ццм. Највећа снага 137 кЊ – 186 КС при 6.000 обр/мин. Највећи обртни момент 240 Нм при 4.000 обр/мин.

Пријенос снаге: Адаптивни погон преко обе осовине. 6-степени аутоматски мјењач. Алуминијске фелге пречника 18 инча, гуме 215/55 Р18 95Х.

Перформансе и потрошнја горива: Убрзанје од 0 до 100 км/х – 9 с. Највећа брзина – 204 км/х. Просјечна потрошнја на тесту – 5,9 л/100 км. Творнички декларисана потрошнја горива: у граду 6,5 л/100 км, на отвореној цести 5,1 л/100 км, комбиновано 5,6 л/100 км. Запремина резервоара за гориво – 48 л. Просјечна емисија ЦО² 127 г/км. Еуро 6д.

Димензије: Дужина – 4.395 мм. Ширина – 1.795 мм. Висина – 1.540 мм. Међуосовински размак – 2.655 мм. Удалјеност од тла између осовина – 180 мм. Запремина пртлјажника – од 430 до 1.406 литара. Маса празног возила – 1.471 кг. Укупна дозволјена маса возила – 2.070 кг.

Серијска опрема тестног аутомобила: ГТ Плус

Опциона опрема: Металик боја 'Полyметал Греy' – 760 КМ. Пакет 'Соунд' (Босе озвучење са 12 звучника) – 1.200 КМ, Пакет 'Луџурy' (Сједишта обложена црном кожом, електроподешаванје возачевог сједишта са меморијом позиције, 'Хеад-Уп' дисплаy, ванјски ретровизори са меморијом подешавања, аутоматско закретанје вањских ретровизора према доле при вожњи уназад) – 3.000 КМ, Пакет 'Сафетy' (360° топ монитор, упозорење возача на умор са камером (ДАА+), упозорење на бочни саобраћај напријед (ФЦТА), упозорење на бочни саобраћај позади са аутоматским кочењем, аутоматско кочење у градској вожњи - позади ('Реар'-СЦБС), систем подршке возачу – 1.800 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана