Тест потврдио да су физички прекидачи бољи од екрана у аутомобилима

ГС
Тест потврдио да су физички прекидачи бољи од екрана у аутомобилима

Студија је показала да је мање времена потребно за притиснути дугме, као што су возачи радили деценијама, него да управљају инфотаинмент системом на екрану осјетљивом на додир.

Вјероватно су се сви који су имали прилику возити неки новији ауто са напредним инфотаинмент системом схватили да је потребно више времена за обављање одређених задатака у новим аутомобилима с много функција којима се управља преко екрана.

Ако то већ нисте знали, шведски ауто магазин је то сада и доказао научном методом.

Наиме, магазин Vi Bilägare потврдио је да екрани у модерним аутомобилима постају све већи, те да дизајнерски тимови већине произвођача аутомобила воле одбацити физичка дугмад и прекидаче, иако су далеко супериорнији у погледу сигурности.

Овај магазин извршио је детаљно тестирање HMI система (Interface човјек-машина) у укупно дванаест аутомобила.

Инспирација за унутрашњост с великим екраном у модерним аутомобилима долази од паметних телефона и таблета. Дизајнери желе “чист” ентеријер са минималним бројем прекидача, а финансијска одјељења желе да смање трошкове. Умјесто да развијају, производе и држе физичка дугмад на залихама у годинама које долазе, произвођачи аутомобила желе интегрисати више функција у дигитални екран који се временом може ажурирати.

На који начин су ови екрани утицали на сигурност? Vi Bilägare је окупио једанаест модерних аутомобила различитих произвођача на аеродрому и измјерио вријеме потребно возачу да обави различите једноставне задатке, попут промјене радио станице или подешавања контроле климе. У исто вријеме, аутомобил се возио брзином од 110 км/х. Дванаести и референтни ауто био је припадник “старе школе” без екрана осјетљивог на додир, Volvo V70 стар 17 година.

Један важан аспект овог теста је да су возачи имали времена да се упознају са аутомобилима и њиховим инфотаинмент системима прије него што је тест почео.

Најлакши аутомобил за разумијевање и кориштење, уз велику предност, је Volvo V70 из 2005. године. Четири задатка се рјешавају у року од десет секунди, током којих се аутомобил вози 306 метара при 110 км/х.

На другом крају поретка био је кинески електрични аутомобил MG Marvel R са далеко најлошијим резултатима. Возачу је потребно 44,6 секунди прије него што сви задаци буду обављени, током којих је аутомобил прешао 1.372 метра – више од четири пута више у односу на стари Volvo.

BMW iX и Seat Leon раде боље, али су оба и даље превише компликована. Возачу је потребан скоро километар за обављање задатака. Много тога се може догодити у саобраћају за то вријеме.

Dacia Sandero и Volvo C40 раде добро иако оба имају екране осјетљиве на додир. Међутим, они нису преоптерећени функцијама. Волво показује да екран осјетљив на додир не мора бити компликован, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана