Теслин аутопилот под истрагом послије погибије возача

Срна
Теслин аутопилот под истрагом послије погибије возача

Вашингон - Америчка федерална агенција за безбједност на ауто-путевима покренула је истрагу послије судара у којем је погинуо возач "Теслиног" аутомобила у којем је била активирана функција аутопилота, саопштиле су власти САД.

Ово је први познати случај погибије у судару у којем је учествовао електрични "модел С", опремљен технологијом која му омогућава да се самостално креће ауто-путем, без потребе да возач користи управљач и остале команде.


Америчка агенција саопштила је да је покренула истрагу о 25.000 примјерака лимузине "модел С" са системом аутопилота.

У несрећи је 7. маја погинуо четрдесетогодишњи Џошуа Браун. Судар се догодио по дану и на сувом путу у Вилстону, у држави Флориди, када је камион са приколицом скренуо улијево испред "Теслиног" аутомобила на раскрсници.

Произвођач луксузних електричних аутомобила саопштио је да "ни аутопилот нити возач нису уочили бијелу страну приколице насупрот свијетлог неба, због чега нису активиране кочнице".

Вриједност "Теслиних" акција ослабила је за три одсто на берзи у сатима послије објављивања информације о покретању истраге.

Компанија је нагласила да су околности несреће биле неуобичајене и да је ово прва погибија у преко 200 милиона километара које су аутомобили са овом технологијом прешли на јавним путевима.

Почетна цијена "модела С" је око 66.000 долара.

"Тесла" је саопштио да купци морају да потврде да имају у виду да је аутопилот нова технологија која је још у развоју или ће, у противном, она бити искључена.

"Када возачи активирају атопилота, појављује се обавјештење о томе да је ово систем који помаже возачу, али захтијева да он непрестано држи руке на управљачу", наводи се у саопштењу.

Компанија наглашава да возач задржава контролу и одговорност за возило док га користи.

Када је аутопилот активиран у октобру, власник "Тесле" Елон Муск рекао је да је ова функција у фази тестирања и развоја и да се не препоручује скидање руку са управљача док је она укључена.

Возачи "Теслиних" аутомобила у наредном периоду су поставили на "Ју тјуб" серију снимака на којима су приказане ситуације у којима су се умало догодили судари, због чега је Муск рекао да постоји могућност да ова функција буде ограничена да људи не би изводили "лудорије".

Систем је унапријеђен у јануару, али је тада, поред похвала, добио и критике да је пуштен у употребу сувише рано. Ова функција деактивирана је на путевима у насељеним мјестима и на путевима на којима саобраћајне траке нису физички раздвојене.

"Тесла" наводи да се аутопилот унапређује све вријеме, али да није савршен и да возач и даље мора да буде на опрезу. Када се користи на правилан начин, оптерећење возача се смањује и статистички се побошљава безбједност у поређењу са традиционалним начином вожње, наглашава америчка компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана