Тесла у минусу: 40.000 аутомобила мање због затварања Шангаја

Nezavisne
Foto: tesla

Теслина фабрика електричних аутомобила у Шангају, прва изван границе Сједињених Америчких Држава, обуставила је рад на скоро три недјеље због пандемијског затварања у финансијском срцу Кине.

Са производњом од око 2.100 аутомобила дневно, то је око 39.900 изгубљених јединица од када су фабричке траке заустављене 28. марта.

Мало је знакова када би се ситуација могла промијенити. Град са 25 милиона становника скоро свакодневно објављује рекордне бројаве заражених вирусом ковид-19, а већи део града је и даље под ограничењима кретања са сталним прекидима у ланцима снабдијевања храном и производњом, пише Бизнис.рс.

Како сазнаје Блумберг, сви произвођачи аутомобила у Кини ће можда морати да зауставе производњу у мају ако се обуставе рада у области Шангаја наставе. Закључавање, које сада траје већ трећу недјељу узастопно, уздрмало је економију и заставило производњу, што је навело премијера Ли Кећијанга да више пута упозорава на ризике економског успоравања.

Процјењује се да ће компанија Тесла наставити рад најраније у првој недјељи маја, када би у Шангају могло да крене отварање.

Према том сценарију, процјена је да би око 84.000 возила могло бити изгубљено, односно закаснило у ланцу производње.

Теслини губици у производњи би могли бити још већи ако би и околни градови били закључани, што би потенцијално могло утицати на снабдијевање фабрике ауто-дијеловима.

Поновно отварање фабрике се такође може обавити у вишефаза, а капацитет након било каквог наставка ће "зависити од снабдијевања компонентама које Тесла може да добије".

Компанија Тесла је у четвртом кварталу пропле године широм свијета произвела 305.000 возила, тако да губитак од око 40.000 аутомобила представља отприлике 13 одсто тог резултата.

У фабрици у Шангају, на источној периферији града, производе се Модел 3 и Модел Y за домаће тржиште али и за извоз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана