Тесла продужио гаранцију након замjерки на великом тесту

Агенције
Тесла продужио гаранцију након замjерки на великом тесту

Попут многих аутомобилских медија, амерички Consumer Reports био је одушевљен моделом Тесла С када га је тестирао 2013. додjеливши му 99 од могућих 100 поена. Ствари, међутим, стоје нешто другачије након великог теста овог аутомобила и 25.000 пређених километара.

Consumer Reports, који већ више од 80 година оцјењује квалитет производа на америчком тржишту, раније је истакао импресивне перформансе, врхунске карактеристике у погледу безбједности и поузданост Тесле С.

Ипак, пошто је аутомобил прешао 25.000 километара, појавили су се одређени, мањи проблеми.

На примјер, возачи који су тестирали ауто примјетили су да спољне кваке, које се аутоматски увлаче у врата, повремено не могу да се извуку, тако да возач није у могућности да отвори своја врата.

Тесла је овај проблем рјешио софтверском корекцијом, даљинским путем, па аутомобил није морао да се вози у сервис.

Иначе, када Тесла С због неке интервенције ипак треба да се вози у сервис, компанија бесплатно шаље шлеп-возило за транспорт аутомобила, да би након завршене поправке на исти начин био враћен власнику. Док је Тесла С на сервису, власнику је на располагању замјенско возило.

Consumer Reports даље наводи да је непосредно прије обавезног редовног сервиса, након 19.000 пређених километара, на аутомобилу који су тестирали заказао велики централни екран осјетљив на додир, преко кога се иначе приступа готово свим функцијама и командама на Тесли С.

Проблем је рјешен тек у сервису, пошто је систем ресетован, након чега су све функције поново постале доступне.

Посјета сервису искоришћена је и да се отклони шкрипање унутрашњег панела на једном од кровних носача и поправи још пар ситница које су покривене гаранцијом.

Након пређених 25.000 км догодило се да поклопац предњег пртљажника неће да се отвори. Команда, односно виртуелно дугме, за отварање поклопца такође се налази на централном екрану осјетљивом на додир.

Осим тога, адаптер помоћу кога се пуне батерије на пуњачима које није произвео Тесла Моторс - распао се.

Аутомобил је поново морао у сервис гдје су након два дана бесплатно оклоњени кварови, с обзиром да су се догодили у гарантном року.

На крају великог теста, Consumer Reports је ипак нагласио да искуства која су они имали са својим тестним возилом нису репрезентативна за оцјену поузданости аутомобила.

Међутим, на основу информација које је та организација прикупила од 637 власника који су свој аутомобил набавили 2012. и 2013. године, Тесла С је добио просјечну оцјену кијада је реч о годишњем испитивању поузданости возила на америчком тржишту.

Гаранција на Тесла Модел С продужена на 8 година

Након што је Consumer Reports објавио свој извјештај, Тесла је реаговао тако што је продужио гаранцију на 8 година.

Дужина трајања гаранције за најпопуларнији модел, опремљен батеријама од 85 kWh, сада је изједначена са гарантним роком за саме батерије, који такође износи 8 година.

Гаранција није ограничена пређеном километражом, и преносива је са једног власника на другог, без обзира колико власника аутомобил промјени за вријеме гарантног рока.

Осим тога, продужени гарантни рок примјењиваће се ретроактивно што значи да ће се односити и на раније продате аутомобиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана