„Тесла“ повећава употребу батерија на бази гвожђа у производњи возила

Танјуг
„Тесла“ повећава употребу батерија на бази гвожђа у производњи возила

САН ФРАНЦИСКО - Компанија „Тесла“ саопштила је да планира да повећа употребу јефтинијих батерија на бази гвожђа, у производњи модела полутешких електричних камиона и приступачних електричних возила.

Како наводи Ројтерс, извршни директор „Тесле“ Илон Маск залагао се за батерије израђене од литијум гвожђе-фосфата (LFP), чијом производњом доминирају кинески добављачи који граде фабрике батерија у САД, што представља изазов због политичких тензија између САД и Кине.

Тесла тренутно набавља LFP батерије од кинеске компаније „Контемпорери Амперек“, која нема фабрику у Сједињеним Државама, а агенција наводи да је „Теслин“ јужнокорејски добављач ЛГ Солушн најавио отварање фабрике за производњу LFP батерија у Аризони у САД.

Из „Тесле“, највећег свјетског произвођача електричних аутомобила, саопштено је да ће користити LFP батерије за тешке електричне камионе ''кратког домета'', као и за возила која се називају ''полулаким''.

Из „Тесле“ кажу да ће ускоро користити LFP батерије и у својим возилима средње величине, Модел 3 и Модел И, али није прецизирано када ће се са тим почети.

Ројтерс наводи да „Тесла“ тренутно користи батерије на бази никла за већину својих возила Модел 3 и Модел И, која се продају у САД.

Маск и други заговорници LFP -а навели су обиље и ниже цијене гвожђа као кључни фактор који надмашује недостатке који су кочили коришћење LFP ћелија на глобалном нивоу.

Наводи се да су такве батерије веће и теже, и да генерално држе мање енергије од ћелија на бази никла, што им даје краћи домет, а додаје се да LFP ћелије такође нуде мањи ризик од пожара од ћелија на бази никла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана